
Superfoods – właściwości, zastosowanie i porównanie
Superfoods to specyficzne naturalne produkty, których skład jest tak bogaty i wartościowy, że zyskały właśnie miano superfood, czyli super pożywienia. Ich regularne stosowanie zapewnia dobre samopoczucie. Dostarcza wartościowych składników i wzbogacają organizm w istotne dla zdrowia makro i mikroelementy. Działają głównie profilaktycznie, ale można je również stosować po problemach ze zdrowiem czy intensywnych terapiach, jak radio czy chemioterapia. Regenerują i pomagają szybciej wrócić do zdrowia.
Spis treści
Najpopularniejsze superfoods
Najbardziej popularne i najlepiej poznane superfoods to chlorella i spirulina. Obydwa produkty to naturalnie występujące algi o charakterystycznych kolorach. Spirulina jest zielononiebieska, a chlorella ma intensywnie zielony kolor, który zawdzięcza bardzo dużej ilości chlorofilu. Wobec tego pojawia się pytanie: co lepsze chlorella czy spirulina?
W wielu aspektach są do siebie bardzo podobne, ale są też elementy, które je różnią. Podobieństwa dotyczą zarówno składu, jak i działania. Podobnie jest z różnicami. Choć wiele je łączy, warto zapoznać się z nimi szczegółowo. Ta wiedza pomoże dobrać właściwy rodzaj superfood to własnych potrzeb. Specyficzne dopasowanie przyniesie znacznie więcej korzyści, niż przypadkowy wybór.

Chlorella – skład i znaczenie
Chlorella, to organizm jednokomórkowy o kulistym kształcie. Komórka otoczona jest ścianą komórkową, co powoduje, że jest nieco bardziej ciężkostrawna, niż na przykład spirulina, która takiej ściany nie ma, a przez to jest lżejsza. Swój intensywnie zielony kolor, chlorella, zawdzięcza chlorofilowi. Warto wspomnieć, że jest ona organizmem o największej ilości chlorofilu, ze wszystkich dotychczas poznanych. 67% jej suchej masy to białko, co powoduje, że jest niezwykle pożywna i odżywcza.
W jej składzie znaleźć można również:
Taki skład to prawdziwa bomba odżywcza. Świetnie poprawia kondycję, dodaje sił i wspomaga organizm w samodzielnej walce z różnymi infekcjami.Chlorella ma właściwości antyoksydacyjne, redukuje oznaki starzenia i eliminuje negatywne skutki działania wolnych rodników. Ponadto, ma właściwości detoksykacyjne. Oczyszcza organizm z metali ciężkich, takich jak ołów, rtęć i aluminium.Znacząco wzmacnia układ odpornościowy, co sprawia, że znacznie skuteczniej radzi on sobie z różnorodnymi infekcjami, nie dając im szans nawet na rozwój. Istotną cechą chlorelli jest to, że ma właściwości regeneracyjne. Regeneruje komórki i naprawia uszkodzone tkanki. Redukuje nawet skutki radioterapii i chemioterapii.Ma bardzo duży wpływ na odchudzanie, wzmacnia funkcje umysłowe mózgu i dostarcza energii do mózgu.
Chlorellę można stosować w takich sytuacjach, jak:
Kobiety, które borykają się z problemem bardzo nieregularnych cykli miesiączkowych, mogą wdrożyć chlorellę do swojej diety, dzięki temu cykl się wyreguluje, a miesiączki nie będą aż tak dokuczliwe.Jak widać, chlorella to prawdziwe złoto w świecie natury. Można ją dodawać do codziennych posiłków. Podczas dawkowania warto zwrócić uwagę na zalecenia producenta. Jak w każdym przypadku, przesada nie przyniesie korzyści, a wręcz przeciwnie.Chlorella jest również wskazana podczas problemów ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Pomaga go kontrolować, a w razie jego podwyższenia, pomaga go obniżyć.
Spirulina – dar natury dla pełnego zdrowia
Spirulina jest organizmem wielokomórkowym, którego komórki mają kształt helisy i są charakterystycznie skręcone, tak że przypominają spiralę. Stąd właśnie wzięła się nazwa tego organizmu. Komórki nie mają ściany komórkowej, a to powoduje, że jest lżejsza i łatwiejsza do strawienia. Dzięki temu staje się również znacznie lepiej przyswajalna. Cechą charakterystyczną jest to, że jej komórki pozbawione są również jądra komórkowego. 70% suchej masy spiruliny stanowi białko. Dzięki temu jest bardzo odżywcza i niezwykle wartościowa.
W jej składzie znajdują się również:
Spirulina, podobnie jak chlorella ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Znacząco podnosi odporność i wpływa pozytywnie na funkcje mózgu. Jej stosowanie pomaga wyleczyć infekcje oraz uporać się z alergiami. Warto w tym miejscu wspomnieć, że spirulina jest znacznie mocniejszym antyoksydantem, niż chlorella. To powoduje, że jej działanie w tym zakresie również jest znacznie bardziej intensywne.Obecność żelaza w spirulinie ma duże znaczenie w przypadku osób, które są na wegetariańskiej diecie oraz cierpią na anemię. W ich przypadku niedobory żelaza są stosunkowo wysokie i mogą wiązać się z poważnymi konsekwencjami. Suplementacja spiruliną pomaga uzupełnić te braki i wyrównać poziom tego pierwiastka.
Nie można pominąć również tego, że spirulina ma ogromne znaczenie w procesie walki z nadmiarem „złego” cholesterolu i różnorodnymi alergiami. Jednocześnie wspiera pracę wątroby, co ma znaczenie detoksykacyjne, choć nie tak duże, jak w przypadku chlorelli.Istotne jest też znaczenie spiruliny w profilaktyce nowotworowej. Jego źródłem są właściwości antyoksydacyjne, zawartość fikocyjaniny, która nadaje jej charakterystyczny, niebieskozielony odcień oraz podnoszenie ogólnej kondycji organizmu.
W kontekście wspomnianej kondycji warto też zaznaczyć, że spirulina świetnie sprawdza się jako uzupełnienie diety sportowców. Jej systematyczne przyjmowanie zwiększa wytrzymałość i poprawia wydolność aerobową mięśni. Dzięki temu można zintensyfikować swoje treningi i podnieść sprawność fizyczność. Wspomaganie procesów regeneracyjnych powoduje zaś, że po treningu szybciej wraca się do formy i znacznie szybciej można wznowić aktywność.
Chlorella i spirulina – podobieństwa i różnice
Co wybrać, spirulina czy chlorella? Obydwa produkty, należące do superfoods mają ogromne znaczenie dla zdrowia i dobrej kondycji ludzkiego organizmu. Ich działanie jest bardzo podobne, jednak w pewnych obszarach się różnią i te właśnie różnice warto wykorzystać dla swojego dobra.Zarówno chlorella jak i spirulina mają działanie antyoksydacyjne, ale to spirulina jest w tym zakresie silniejsza i skuteczniejsza, ponieważ zawiera więcej tego rodzaju substancji. Jednocześnie, obydwa wykazują działanie detoksykacyjne, z tym że to właśnie chlorella jest w tym zakresie znacznie skuteczniejsza i bardziej efektywna. Dodatkowo usuwa ona metale ciężkie i wspiera pracę wątroby. Spirulina w tym zakresie działa w nieco ograniczony sposób.
Spirulina jest bogatsza w aminokwasy i witaminy z grupy B, więc w razie problemów, które się z tym wiążą, to ona powinna stać się pierwszym wyborem, a nie chlorella.W przypadku anemii oraz przy diecie wegetariańskiej zaleca się zastosowanie raczej chlorelli, gdyż zawartość żelaza jest w niej wyższa, a tym samym skuteczniej uzupełnia ewentualne braki czy niedobory.
Chlorella i spirulina, razem czy osobno? Superfoods mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Profilaktycznie sprawdzi się zarówno chlorella jak i spirulina. Jeżeli jednak pojawiają się już pierwsze symptomy problemów ze zdrowiem, wybór odpowiedniego rodzaju powinien być podyktowany rodzajem wspomnianych problemów. Kierując się takim kluczem, lepiej dopasuje się suplement, będzie on skuteczniejszy i szybciej pomoże uporać się z problemami.
Źródła:
1. "Ruel G., Pomerleau S., Couture P., Lemieux S., Lamarche B., Couillard C. Favourable impact of low – calorie cranberry juice consumption on plasma HDL-cholesterol concentrations in men. BritJNutr. 2006;96:357-364
2. Spence J. Challenges related to the composition of functional foods. J Food Comp Anal. 2005;19: S4-S6
3. Sanlier N., Goksen B. B., Altug M. Tea consumption and disease correlation. Trends food Sci Technol. 2018; 78:98-106
4. Wolfe D. Superfoods: The food and medicine of the future. California: North Atlantic Books. 2009:10-49
5. Daugherty B. Superfoods: The Healthiest Foods on the Planet. J Nutr Educ Behav. 2011;43(3):207.e7"