05.03.2021
Superfoods – właściwości, zastosowanie i porównanie
Superfoods to specyficzne naturalne produkty, których skład jest tak bogaty i wartościowy, że zyskały właśnie miano superfood, czyli super pożywienia. Ich regularne stosowanie zapewnia dobre samopoczucie. Dostarcza wartościowych składników i wzbogacają organizm w istotne dla zdrowia makro i mikroelementy. Działają głównie profilaktycznie, ale można je również stosować po problemach ze zdrowiem czy intensywnych terapiach, jak radio czy chemioterapia. Regenerują i pomagają szybciej wrócić do zdrowia.
Spis treści
Najpopularniejsze superfoods
Najbardziej popularne i najlepiej poznane superfoods to chlorella i spirulina. Obydwa produkty to naturalnie występujące algi o charakterystycznych kolorach. Spirulina jest zielononiebieska, a chlorella ma intensywnie zielony kolor, który zawdzięcza bardzo dużej ilości chlorofilu. Wobec tego pojawia się pytanie: co lepsze chlorella czy spirulina?
W wielu aspektach są do siebie bardzo podobne, ale są też elementy, które je różnią. Podobieństwa dotyczą zarówno składu, jak i działania. Podobnie jest z różnicami. Choć wiele je łączy, warto zapoznać się z nimi szczegółowo. Ta wiedza pomoże dobrać właściwy rodzaj superfood to własnych potrzeb. Specyficzne dopasowanie przyniesie znacznie więcej korzyści, niż przypadkowy wybór.
Popularne kategorie suplementów
Chlorella – skład i znaczenie
Chlorella, to organizm jednokomórkowy o kulistym kształcie. Komórka otoczona jest ścianą komórkową, co powoduje, że jest nieco bardziej ciężkostrawna, niż na przykład spirulina, która takiej ściany nie ma, a przez to jest lżejsza. Swój intensywnie zielony kolor, chlorella, zawdzięcza chlorofilowi. Warto wspomnieć, że jest ona organizmem o największej ilości chlorofilu, ze wszystkich dotychczas poznanych. 67% jej suchej masy to białko, co powoduje, że jest niezwykle pożywna i odżywcza.
W jej składzie znaleźć można również:
Taki skład to prawdziwa bomba odżywcza. Świetnie poprawia kondycję, dodaje sił i wspomaga organizm w samodzielnej walce z różnymi infekcjami.Chlorella ma właściwości antyoksydacyjne, redukuje oznaki starzenia i eliminuje negatywne skutki działania wolnych rodników. Ponadto, ma właściwości detoksykacyjne. Oczyszcza organizm z metali ciężkich, takich jak ołów, rtęć i aluminium.Znacząco wzmacnia układ odpornościowy, co sprawia, że znacznie skuteczniej radzi on sobie z różnorodnymi infekcjami, nie dając im szans nawet na rozwój. Istotną cechą chlorelli jest to, że ma właściwości regeneracyjne. Regeneruje komórki i naprawia uszkodzone tkanki. Redukuje nawet skutki radioterapii i chemioterapii.Ma bardzo duży wpływ na odchudzanie, wzmacnia funkcje umysłowe mózgu i dostarcza energii do mózgu.
Chlorellę można stosować w takich sytuacjach, jak:
Kobiety, które borykają się z problemem bardzo nieregularnych cykli miesiączkowych, mogą wdrożyć chlorellę do swojej diety, dzięki temu cykl się wyreguluje, a miesiączki nie będą aż tak dokuczliwe.Jak widać, chlorella to prawdziwe złoto w świecie natury. Można ją dodawać do codziennych posiłków. Podczas dawkowania warto zwrócić uwagę na zalecenia producenta. Jak w każdym przypadku, przesada nie przyniesie korzyści, a wręcz przeciwnie.Chlorella jest również wskazana podczas problemów ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Pomaga go kontrolować, a w razie jego podwyższenia, pomaga go obniżyć.
Spirulina – dar natury dla pełnego zdrowia
Spirulina jest organizmem wielokomórkowym, którego komórki mają kształt helisy i są charakterystycznie skręcone, tak że przypominają spiralę. Stąd właśnie wzięła się nazwa tego organizmu. Komórki nie mają ściany komórkowej, a to powoduje, że jest lżejsza i łatwiejsza do strawienia. Dzięki temu staje się również znacznie lepiej przyswajalna. Cechą charakterystyczną jest to, że jej komórki pozbawione są również jądra komórkowego. 70% suchej masy spiruliny stanowi białko. Dzięki temu jest bardzo odżywcza i niezwykle wartościowa.
W jej składzie znajdują się również:
Spirulina, podobnie jak chlorella ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Znacząco podnosi odporność i wpływa pozytywnie na funkcje mózgu. Jej stosowanie pomaga wyleczyć infekcje oraz uporać się z alergiami. Warto w tym miejscu wspomnieć, że spirulina jest znacznie mocniejszym antyoksydantem, niż chlorella. To powoduje, że jej działanie w tym zakresie również jest znacznie bardziej intensywne.Obecność żelaza w spirulinie ma duże znaczenie w przypadku osób, które są na wegetariańskiej diecie oraz cierpią na anemię. W ich przypadku niedobory żelaza są stosunkowo wysokie i mogą wiązać się z poważnymi konsekwencjami. Suplementacja spiruliną pomaga uzupełnić te braki i wyrównać poziom tego pierwiastka.
Nie można pominąć również tego, że spirulina ma ogromne znaczenie w procesie walki z nadmiarem „złego” cholesterolu i różnorodnymi alergiami. Jednocześnie wspiera pracę wątroby, co ma znaczenie detoksykacyjne, choć nie tak duże, jak w przypadku chlorelli.Istotne jest też znaczenie spiruliny w profilaktyce nowotworowej. Jego źródłem są właściwości antyoksydacyjne, zawartość fikocyjaniny, która nadaje jej charakterystyczny, niebieskozielony odcień oraz podnoszenie ogólnej kondycji organizmu.
W kontekście wspomnianej kondycji warto też zaznaczyć, że spirulina świetnie sprawdza się jako uzupełnienie diety sportowców. Jej systematyczne przyjmowanie zwiększa wytrzymałość i poprawia wydolność aerobową mięśni. Dzięki temu można zintensyfikować swoje treningi i podnieść sprawność fizyczność. Wspomaganie procesów regeneracyjnych powoduje zaś, że po treningu szybciej wraca się do formy i znacznie szybciej można wznowić aktywność.
Chlorella i spirulina – podobieństwa i różnice
Co wybrać, spirulina czy chlorella? Obydwa produkty, należące do superfoods mają ogromne znaczenie dla zdrowia i dobrej kondycji ludzkiego organizmu. Ich działanie jest bardzo podobne, jednak w pewnych obszarach się różnią i te właśnie różnice warto wykorzystać dla swojego dobra.Zarówno chlorella jak i spirulina mają działanie antyoksydacyjne, ale to spirulina jest w tym zakresie silniejsza i skuteczniejsza, ponieważ zawiera więcej tego rodzaju substancji. Jednocześnie, obydwa wykazują działanie detoksykacyjne, z tym że to właśnie chlorella jest w tym zakresie znacznie skuteczniejsza i bardziej efektywna. Dodatkowo usuwa ona metale ciężkie i wspiera pracę wątroby. Spirulina w tym zakresie działa w nieco ograniczony sposób.
Spirulina jest bogatsza w aminokwasy i witaminy z grupy B, więc w razie problemów, które się z tym wiążą, to ona powinna stać się pierwszym wyborem, a nie chlorella.W przypadku anemii oraz przy diecie wegetariańskiej zaleca się zastosowanie raczej chlorelli, gdyż zawartość żelaza jest w niej wyższa, a tym samym skuteczniej uzupełnia ewentualne braki czy niedobory.
Chlorella i spirulina, razem czy osobno? Superfoods mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Profilaktycznie sprawdzi się zarówno chlorella jak i spirulina. Jeżeli jednak pojawiają się już pierwsze symptomy problemów ze zdrowiem, wybór odpowiedniego rodzaju powinien być podyktowany rodzajem wspomnianych problemów. Kierując się takim kluczem, lepiej dopasuje się suplement, będzie on skuteczniejszy i szybciej pomoże uporać się z problemami.
Poznaj nasze wybrane kategorie suplementów diety i witamin
Co lepsze chlorofil czy Spirulina?
Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Dla przykładu: spirulina wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne (przeciwstarzeniowe), natomiast chlorofil (zawarty np. w chlorelli) jest skuteczniejszy w detoksykacji organizmu.
Co jest zdrowsze Chlorella czy Spirulina?
Oba te produkty są uważane za tzw. superfoods, czyli naturalną żywność o korzystnym działaniu na organizm. Wybór któregokolwiek z nich powinien być podyktowany celem, jaki chcesz osiągnąć.
Czy można brać Spirulina i Chlorella razem?
Tak. Nie istnieją żadne przeciwwskazania, aby łączyć ze sobą te dwa składniki. Nie zaburzają one także wzajemnego przyswajania.
Czy warto brac Chlorelle?
Tak. Chlorella wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, m.in. detoksykujących, antyoksydacyjnych oraz wspierających działanie układu odpornościowego.
Źródła:
1. "Ruel G., Pomerleau S., Couture P., Lemieux S., Lamarche B., Couillard C. Favourable impact of low – calorie cranberry juice consumption on plasma HDL-cholesterol concentrations in men. BritJNutr. 2006;96:357-364
2. Spence J. Challenges related to the composition of functional foods. J Food Comp Anal. 2005;19: S4-S6
3. Sanlier N., Goksen B. B., Altug M. Tea consumption and disease correlation. Trends food Sci Technol. 2018; 78:98-106
4. Wolfe D. Superfoods: The food and medicine of the future. California: North Atlantic Books. 2009:10-49
5. Daugherty B. Superfoods: The Healthiest Foods on the Planet. J Nutr Educ Behav. 2011;43(3):207.e7"
6. Spence J. Challenges related to the composition of functional foods. Journal of Food Composition and Analysis. 2005;19: S4-S6,
7. Andrade L., Andrade C., Dias M., Nescimento C., Chlorella and Spirulina Microalgae as Sources of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements; an Overview, MOJ Food Processing & Technology, 1/2018.
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.