Darmowa dostawa 120 dni na zwrot Gwarancja naturalnych skladników Gwarancja oryginalności
Projekt bez tytułu(18)

Maca SuperFood - Co korzeń maca może zrobić dla Twojego zdrowia ?

Korzeń maca to niebywały produkt, które właściwości nie da się przecenić. Od lat znany jest w Południowej Ameryce jako element pożywienia, diety, jak również element ich medycyny naturalnej. Ludowa medycyna, szczególnie Peru, od wielu pokoleń zna i wykorzystuje zdrowotne właściwości korzenia maca. Od niedawna zaczęła go doceniać również zachodnia medycyna. I choć badany i testowany jest tu stosunkowo krótko, to już zdążył zyskać wielu zwolenników. Dlaczego? Jego dobroczynne właściwości bronią się praktycznie same. Sprawdź, co potrafi.

Co to jest Korzeń Maca ?

Korzeń Maca znany jest Europejczykom już od XVI wieku, choć nie od początku był przez nich doceniany. Jest to roślina o łacińskiej nazwie Lepidium meyenii. Jej naturalnym miejscem występowania są peruwiańskie wzgórza. Obecnie jednak hodowana jest na znacznie szerszym obszarze. Wszystko dlatego, że z czasem jej właściwości zaczęły być coraz szerzej znane i doceniane, a to zachęciło osoby zainteresowane medycyną naturalną do zgłębienia zasad jej uprawiania, a to pozwoliło na rozsadzenie sadzonek w innych częściach świata.

Maca z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Różni się od niej nieco kolorem. Jest trochę bardziej żółta. Niekiedy może przybierać również inne kolory, ale raczej pozostaje w tej gamie kolorystycznej. Podobnie jak pietruszka, tak i maca ma również nać. Z tym że jest ona znacznie bujniejsza. Nosi nazwę trawy pieprzowej. Jest to bardzo odporna roślina. Naturalnie może występować nawet na 3500 m n.p.m. Jest też w stanie przetrwać spadki temperatur poniżej – 10 stopni.

Dziś korzeń jest bardzo dobrze znany i dość powszechnie stosowany. Zwykle suszy się go i przyjmuje w formie sproszkowanej. Niekiedy dodaje się go również do innych preparatów. Ciekawostką jest, że znany jest pod wieloma różnorodnymi nazwami, a wśród nich pojawiają się:

  • peruwiański żeń-szeń
  • trawa pieprzowa
  • pieprzowe ziele
  • maca
  • maca peruwiańska
  • maca-maca
  • maino
  • ayak wilku

Korzeń Maca - działanie

Jedną z zalet korzenia jest jego skład. Przede wszystkim jest on bogaty w błonnik. Jego obecność pozytywnie wpływa na układ trawienny i działa wspomagająco na odchudzanie. W korzeniu znaleźć można również wiele witamin jak chociażby:

  • witamina A
  • witamina E
  • niektóre witaminy z grupy B
  • witamina C

Dodatkowo pełen jest różnorodnych minerałów i mikroelementów. To właśnie ten skład powoduje, że korzeń ma tak szerokie zastosowanie i tak różnorodne właściwości zdrowotne. Jego działanie to jednak nie tylko odżywianie całego organizmu. To również poprawa samopoczucia i nastroju. Korzeń dodaje energii, wpływa pozytywnie na potencję i płodność. Wspiera kobiety w czasie bolesnych miesiączek i podczas okresu menopauzy. Jego działanie to jednak nie tylko płodność i sprawy płciowe. Warto przyjrzeć się również jego zastosowaniu, dawkowaniu oraz właściwościom, by zrozumieć, dlaczego jest tak cennym składnikiem diety.

Projekt bez tytułu(19)

Jak stosować korzeń Maca ?

Korzeń maca może być stosowany zarówno w postaci proszku, jak i tabletek. Ważne jednak, by podczas jednorazowej podaży nie przesadzić z dawką. Najlepszym i najrozsądniejszym sposobem jest podawanie go do organizmu stopniowo. Można tu skorzystać z opisanego w wielu źródłach sposobu. Polega on na przyzwyczajeniu organizmu do korzenia za pomocą jego sproszkowanej wersji w pierwszej kolejności. Pierwsza dzienna dawka nie powinna przekroczyć 3 g. Jest to równowartość jednej małej łyżeczki.

Jeżeli korzeń ma być wprowadzony do diety dziecka, to zaleca się rozpoczęcie od połowy tej porcji. Natomiast terapeutycznie, w leczeniu niepłodności lepiej podać od razu 2 – 3 łyżeczki. Stopniowo i systematycznie ta porcja może być zwiększana. Przy czym należy bardzo skrupulatnie obserwować reakcje i odpowiedź swojego organizmu. Taka strategia pozwala na najwłaściwsze i najlepsze dopasowanie dawki do zapotrzebowania.

Proszek Maca można dodawać do jogurtów, koktajli, sałatek czy napojów. Zaleca się spożywanie sproszkowanego korzenia macy na czczo. Około 10 – 15 minut później można już zjeść śniadanie. Taki sposób pozwala na pełniejsze wykorzystanie składników odżywczych zawartych w korzeniu. Niektórzy specjaliści twierdzą, że podobny efekt uda się uzyskać dodając korzeń do śniadania.

Dawkowanie korzenia Maca

Jak wspomniano wcześniej, maca powinna być dawkowana stopniowo. Zacząć należy od małych dawek, a potem stopniowo je zwiększać, cały czas obserwując reakcje swojego organizmu. Zaleca się więc rozpoczęcie od dawki 3 g na cały dzień. Proszek można rozmieszać z wodą lub mlekiem. Można też dodać do koktajlu lub sałatki. Najlepiej w tym zakresie kierować się własnymi upodobaniami i potrzebami.

Każde zwiększenie dawki powinno wiązać się ze staranną obserwacją organizmu i jego reakcji. W razie wystąpienia jakichś nieprawidłowości, o których mowa będzie później, lepiej wrócić do poprzedniej dawki, która takich reakcji nie wywoływała. Warto również pamiętać, by nie dodawać korzenia do napojów gorących. Wysokie temperatury mogą wpłynąć negatywnie na niektóre właściwości zdrowotne korzenia i neutralizować jego dobroczynne składniki, a przez to zmniejszy się skuteczność jego działania. Ponieważ nie ma jednoznacznych informacji na temat dawki maksymalnej, limitem są tu reakcje organizmu, które warto obserwować. Niektórzy czują się dobrze, spożywając nawet dwie lub trzy łyżki korzenia dziennie.

Właściwości korzenia Maca i opinie po jego stosowaniu

Z uwagi na ogromne bogactwo różnorodnych składników odżywczych, które znajdują się w korzeniu maca, jest to produkt o bardzo szerokich właściwościach zdrowotnych. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że wpływa pozytywnie na cały organizm. Dodaje sił, energii i witalności. Poprawia ogólne samopoczucie i zapewnia poprawę nastroju.

Druga kwestia to bogactwo witamin i aminokwasów, które mają istotne znaczenie dla płodności, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Korzeń maca podnosi sprawność i ruchomość plemników u mężczyzn, jak również pozytywnie wpływa na jakość jajeczka u kobiet. Ponadto jest ogromnym wsparciem dla kobiet w czasie trudnych i bolesnych miesiączek. Łagodzi ich przebieg i zapewnia poczucie większego komfortu. Jest też niezwykle pomocny w przypadku procesu menopauzy. Wspiera w czasie jego przebiegu, łagodzi jego objawy i skutki, pomaga przejść menopauzę w sposób łagodniejszy i spokojniejszy.

Korzeń maca wspiera jednak nie tylko funkcje seksualne i biologicznie organizmu. Istotnie usprawnia przepływ krwi w mózgu, a to ma znaczenie dla poprawienia funkcji umysłowych. Wzmacnia pamięć i koncentrację. Działa energetyzująco, redukuje stres, zmęczenie i osłabienie.

Jego dodatkowe właściwości to:

  • ochrona dla kości i stawów
  • wzmacnianie włosów
  • redukcja choresterolu
  • "wstrzymywanie czasu" - spowalania oznaki starzenia

Efekty przyjmowania korzenia Maca i rezultaty systematycznej suplementacji

Systematyczne i regularne przyjmowanie korzenia maca powoduje, że człowiek zyskuje lepsze samopoczucie, lepszą kondycję całego organizmu oraz znacząco poprawia się jego nastrój i komfort funkcjonowania. Osoby, które narażone są na wzmożony wysiłek intelektualny, obserwują u siebie poprawę w zakresie funkcji umysłowych. Łatwiej przychodzi im kojarzenie faktów, poprawia się koncentracja i mają dużo lepszą pamięć. Przez to stają się dużo wydajniejsze w pracy. W przypadku osób, które się uczą, przyjmowanie korzenia istotnie poprawiło zapamiętywanie faktów, a przez to efekty uczenia były dużo lepsze.

Korzeń maca poprawia sprawność seksualną i płodność. Pary, które uzupełniają swoją dietę w korzeń, mają znacznie mniejsze problemy z poczęciem potomstwa. Kobiety dużo lżej odczuwają swoje regularne miesiączki i dużo lepiej przechodzą proces menopauzy. W sensie ogólnym całe ciało staje się silniejsze i zdrowsze. Wygląda młodziej. Zwiększa się ruchomość stawów i całego układu kostnego. Zmniejsza się jego bolesność. Człowiek ma więcej energii. Zyskuje lepszy nastrój. Stres ma mniejszy wpływ, ponieważ jest znacznie słabiej odczuwany. W efekcie odzyskuje się radość życia i dobrą kondycję. Korzeń maca wpływa więc na poprawę kondycji całego ciała.

Projekt bez tytułu(20)

Występowanie Maca

Korzeń maca, jak wspomniano we wstępie, jest rośliną podobną do pietruszki. Główne różnice polegają na jej odporności na warunki atmosferyczne, wyglądzie i składzie. Korzeń maca może rosnąć nawet na wysokości 3500 m n.p.m. i wytrzymuje temperatury nawet do -10 stopni Celsjusza. Ma nieco inną barwę niż pietruszka. Ma też dużo bogatszy od niej skład. Zawiera liczne witaminy, mikroelementy i aminokwasy, które istotnie wspierają organizm człowieka.

Pierwotnie rósł na wzgórzach Peru. Obecnie dostępny jest znacznie szerzej. Wszystko z powodu upowszechnienie upraw. Po rozpoznaniu jego dobroczynnych właściwości wzrosło bowiem zainteresowanie jego uprawianiem, a to przyczyniło się do jego rozpowszechnienia.

Korzeń Maca - działania niepożądane

Nie są znane jednoznaczne efekty uboczne związane z przyjmowaniem korzenia maca. Jeżeli jego dawkowanie odbywa się zgodnie z zaleceniami, to nic złego nie powinno się wydarzyć. Warto również pamiętać, że korzeń może dawać różne reakcje zależnie od wrażliwości danego organizmu. Ma nieco gorzkawy smak i to może mieć dla przyjmującego znaczenie. Jest też bardzo bogaty w potas, więc osoby, które mają zaburzoną gospodarkę w zakresie tego pierwiastka, mogą odczuwać silne bóle brzucha. Konieczna jest skrupulatna obserwacja swojego organizmu. To ona jest źródłem najlepszej i najpełniejszej wiedzy na temat reakcji organizmu na korzeń.

Przeciwwskazania do stosowania korzenia Maca

Suplementacja diety korzeniem maca nie jest wskazana kobietom w ciąży. Jest to spowodowane zbyt niską wiedzą na temat skutków tej suplementacji. Nie wiadomo bowiem, w jakim stopniu korzeń przenika przez łożysko i jaki jest jego wpływ na rozwijający się płód. Być może wpływ ten jest wyłącznie pozytywny. Brak badań każe jednak zachować w tym zakresie ostrożność.

Korzeń nie jest też wskazany w diecie osób cierpiących na zaburzenia pracy tarczycy i niewydolność nerek. Jednym z powodów jest tu obecność dużych ilości potasu w korzeniu. Osoby, które cierpią na stany zapalne gruczołu krokowego, również powinny wstrzymać się z suplementacją. Powodem takiej sytuacji jest to, że korzeń znacznie usprawnia ukrwienie gruczołu, a to może skutkować większym bólem.

TE WPISY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ciągłe zmęczenie – jakie witaminy?

Ciągłe zmęczenie – jakie witaminy? Gdy pojawia się uczucie ciągłego zmęczenia, spadku energii, zmniejszenie koncentracji, warto poszukać odpowiednich witamin i suplementów, które pomogą w odzyskaniu sił witalnych. Jakie są objawy przemęczenia, jego rodzaje, przyczyny i jakie witaminy oraz sposoby pomogą …

Ciągłe zmęczenie – jakie witaminy?

zdrowe odchudzanie naturalnymi suplementami diety
Jak zdrowo schudnąć? 8 reguł naturalnej redukcji wagi

Jak zdrowo schudnąć? 8 reguł naturalnej redukcji wagi Odchudzanie może wydawać się skomplikowane, jeśli nie wiemy, w jaki sposób postępować. To zrozumiałe, że nie znając zasad skutecznej redukcji wagi, błądzimy po omacku i sięgamy po sposoby, które nie zawsze przynoszą …

Jak zdrowo schudnąć? 8 reguł naturalnej redukcji wagi

probiotyk-na-zdrowe-jelita
Czym są probiotyki na jelita – działanie i korzyści ze stosowania probiotyków

Czym są probiotyki – działanie i korzyści ze stosowania probiotyków Probiotyki poprawiają zdrowie jelit i oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pomagają zwiększyć ilość dobrych bakterii w organizmie i chronią przed namnażaniem złych bakterii. Czy warto stosować probiotyki na jelita? Jakie jeszcze …

Czym są probiotyki na jelita – działanie i korzyści ze stosowania probiotyków

Przewiń do góry