Darmowa dostawa 120 dni na zwrot Gwarancja naturalnych skladników Gwarancja oryginalności
Projekt bez tytułu(23)

Kurkuma - Skuteczny antyoksydant i lepsza odporność

Kurkuma znana jest wielu osobom jako jedna z orientalnych przypraw o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu. Jej dodatkowe, zdrowotne właściwości są jednak nieco mniej znane, niż te smakowe. Warto wiedzieć, że kurkuma uznawana jest za naturalny antybiotyk, którego działanie doceniane jest nie tylko w kuchni, ale również na polu zdrowotnym.

Co to jest?

Kurkuma jest to przyprawa i dodatek do posiłków, który pozyskiwany jest z rośliny o nazwie ostryż długi. Ta część, która doceniana jest pod względem leczniczym, farmaceutycznym, mieści się w kłączu rośliny. Substancją aktywną, której kurkuma zawdzięcza swoje właściwości, jest substancja chemiczna o nazwie kurkumina, która się w niej znajduje. Zawartość kurkuminy w kurkumie to średnio 2-3%. Warto wiedzieć przy tym, że sama kurkumina bardzo słabo jest wchłaniana przez organizm, a jej dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 3 mg na kilogram masy ciała osoby, która ją spożywa. Kurkumina jest bardzo skutecznym antyoksydantem. Hamuje procesy zapalne, a co za tym idzie, w pewnym stopniu hamuje również procesy powstawania nowotworów (które są ściśle związane z procesami zapalnymi).

Kurkuma bywa nazywana również szafranem indyjskim, co jest dla niej ogromnym wyróżnieniem, gdyż szafran sam w sobie uznawany jest za najdroższą przyprawę na świecie.Sam ostryż natomiast to roślina, która należy do tej samej rodziny, z której pochodzi imbir. Trochę go nawet przypomina.

Wśród popularnych nazw, którymi określa się kurkumę, znaleźć można również:

  • ostryż barwierski
  • ostryż domowy
  • ostryż jawajski
  • kurkuma długa

Jak wygląda działanie kurkumy? Opinie na temat rezultatów działania

Kurkuma charakteryzuje się bardzo złożonym działaniem. Nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy smak i kolor, dzięki własnej, intensywnie pomarańczowej barwie. Działa również zdrowotnie na wiele różnorodnych obszarów naszego organizmu.  Przede wszystkim jej celem działania jest układ pokarmowy. W jego obrębie kurkuma wspiera wydzielanie enzymów trawiennych i enzymów trzustkowych, co przyspiesza procesy trawienia i redukuje uczucie pełności. Działa też przeciwbakteryjnie i rozkurczająco, co również ma istotne znaczenie dla dobrego samopoczucia.

Kurkuma obniża poziom cukru we krwi. Jest to możliwe dzięki temu, że działa ona przeciwzapalnie. Stany zapalne mają istotny wpływ na powstawanie cukrzycy i zaburzenia poziomu cukru we krwi. Dzięki stosowaniu kurkumy można natomiast nie tylko obniżyć poziom cukru, ale również istotnie poprawić poziom cholesterolu we krwi. Działanie przeciwzapalne nie ogranicza się jedynie do zapobiegania cukrzycy. Przeciwzapalne właściwości kurkumy odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Polegają one na hamowaniu enzymów, które powodują powstawanie przewlekłych stanów zapalnych i znacząco obniżają odporność całego organizmu. Hamowanie ich produkcji wzmacnia i podnosi odporność. 

Kurkumina, która znajduje się w kurkumie działa również przeciwutleniająco. Zwalcza wolne rodniki, a te zaś odpowiedzialne są za proces starzenia się organizmu. Bardzo istotnym elementem działania kurkumy jest również jej wpływ na układ nerwowy. Pomaga ona w odbudowywaniu włókien nerwowych po chorobie lub urazie. Ma istotne znaczenie dla regeneracji neuronów.

Projekt bez tytułu(24)

Jak stosować kurkumę?

Kurkuma stosowana może być na wiele dolegliwości. Również sposoby jej zażywania są bardzo zróżnicowane. Trzeba jednak pamiętać, że zawarta w kurkumie kurkumina nie wchłania się w całości, a to powoduje, że istnieją ograniczenia co do jej przyjmowania. Zasadniczo przyjęło się, że dzienna dawka kurkuminy nie powinna przekraczać 3 mg na kilogram masy ciała. Zasadniczo, kurkuma ma dwa główne zastosowania. Są to: poprawianie smaku potraw, czyli zastosowanie kulinarne oraz wsparcie zdrowia. Mało kto jednak wie, że można ją również wykorzystać w kosmetyce.

Stosowana w kremach i kosmetykach do twarzy działa oczyszczająco i wpływa na rozjaśnianie plam potrądzikowych. Jest częstym składnikiem preparatów antycellulitowych oraz takich, które spowalniają procesy starzenia. Dzieje się tak za sprawą jej przeciwutleniających właściwości. Doskonale sprawdza się w kremach, które mają za zadanie wyrównać koloryt skóry. W kosmetykach do włosów i skóry głowy wpływa hamująco na powstawanie łupieżu, wzmacnia włosy, nadaje im blask i pozwala odzyskać zdrowy kolor.

Dawkowanie kurkumy

Ważną substancją aktywną, która zawarta jest w kurkumie, jest kurkumina. To związek organiczny, który nie rozpuszcza się w wodzie. Nie wchłania się z przewodu pokarmowego w całości. To powoduje, że obecność tego związku w osoczu krwi jest praktycznie niewykrywalna. Z tego też powodu zaleca się zachowanie środków ostrożności. Wśród nich jest górna granica podaży kurkuminy, która nie powinna przekroczyć 8 gram na dobę. Wchłanialność kurkuminy można nieco poprawić. Jest to możliwe poprzez podawanie jej w połączeniu z piperyną.Substancja ta to swego rodzaju katalizator. Poprawia wchłanianie kurkuminy, jej biodostępność i rozpuszczalność. Piperynę można pozyskać z owoców pieprzu czarnego. W suplementach często te składniki występują razem właśnie z uwagi na przedstawione wyżej właściwości.  Kurkuma w formie leczniczej występuje pod postacią kapsułek lub tabletek.

Właściwości lecznicze kurkumy

Kurkuma charakteryzuje się właściwościami żółciopędnymi. Co to oznacza? Stymuluje produkcję żółci, a to ma istotne znaczenie dla funkcjonowania wątroby i całego układu trawiennego człowieka. W przypadkach stwierdzonej niewydolności wątroby można więc stosować wodne lub alkoholowe wyciągi z kurkumy, a powinny one pomóc na niedostateczną produkcję żółci. Przyjmowanie kurkumy powinno się więc rozważyć w sytuacji:

  • stanów zapalnych wątroby
  • stanów zapalnych pęcherzyka żółciowego
  • kamicy dróg żółciowych
  • żółtaczki mechanicznej
  • upośledzenia wydzielania soków trawiennych
  • nieżytu żołądka

Kurkuma wskazana jest również dla osób, które borykają się z częstym uczuciem pełności, wzdęciami czy zaparciami. Wspiera procesy trawienia, a co za tym idzie, pomaga uporać się z wymienionymi problemami.

Rezultaty stosowania kurkumy

Systematyczne, racjonalne i regularne stosowanie kurkumy wpływa przede wszystkim na usprawnienie funkcjonowania układu pokarmowego. Co za tym idzie, wspiera również procesy metabolizmu. Pomaga w sprawniejszym trawieniu, a przez to wspiera odchudzanie. Wspiera funkcjonowanie wątroby, która staje się bardziej wydajna i mniej przemęczona.

Powoduje, że dana osoba czuje się lekko. Pozbywa się ociężałości, którą wywołuje wrażenie pełnego żołądka. Może uwolnić się od nawracających wzdęć i zaparć. Nie bez znaczenia jest również jej wpływ na komórki nerwowe. Kurkuma wpływa na ich regenerację, co powoduje, że pomaga odzyskać sprawność po urazach i chorobach. Obecnie trwają nawet badania nad jej dobroczynnym działaniem podczas przebiegu choroby Alzheimera. Być może okaże się ona istotnym elementem wspierającym leczenie tej dolegliwości.

Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne kurkuma zmniejsza uczucie pieczenia wywołane zapaleniem trzustki oraz redukuje dyskomfort wywołany zapaleniem stawów.

Projekt bez tytułu(25)

Występowanie kurkumy

Kurkuma występuje naturalnie w roślinie, która nazywa się ostryż długi. Bywa też nazywana szafranem indyjskim. Ostryż jest rośliną z rodziny imbirowatych. Nawet swoim kształtem jest bardzo do imbiru zbliżona. Kurkuma pozyskiwana jest z kłącza rośliny.Jej azjatyckie korzenie oraz walory smakowe spowodowały, że w Europie doceniana była wyłącznie jako przyprawa do dań orientalnych, a przez to jedzona była bardzo rzadko. Obecnie, dzięki coraz liczniejszym badaniom naukowym staje się coraz bardziej popularna i zyskuje coraz więcej zwolenników.  W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej znana jest jednak już od bardzo dawna i od dawna jest stosowana na różnego rodzaju dolegliwości, przede wszystkim żołądkowe i trawienne.

Efekty uboczne stosowania kurkumy

Badania naukowe prowadzone nad stosowaniem kurkumy i zawartej w niej kurkuminy nie wykazują, by stosowanie tej substancji było niebezpieczne czy szkodliwe. Zdarza się jednak, że nadmierne spożywanie kurkumy wywołuje działania niepożądane, np. prowadzi do biegunek. Trzeba jednak pamiętać, by zachować wspomniane wcześniej dawki graniczne (8 gramów na dobę lub 3 mg na kilogram masy ciała), a uda się uniknąć niepotrzebnych dolegliwości.

Wśród niepożądanych skutków mogą pojawić się również różnego rodzaju mdłości, nudności oraz inne reakcje ze strony układu pokarmowego. Osoby, które podczas przyjmowania kurkumy zauważą u siebie tego rodzaju objawy, powinny zrezygnować z przyjmowania suplementu i skonsultować tę sytuację z lekarzem. Może się okazać, że nie będzie konieczne całkowite odstawienie substancji, a jedynie modyfikacja przyjmowanej dawki.

Nie ma też jednoznacznych wskazań, które mówiłyby o tym, jak długo można stosować kurkumę. Brak danych dotyczących jej długotrwałego przyjmowania sugeruje, że warto w tym zakresie zachować daleko idącą ostrożność. W przypadku suplementowania swojej diety tego rodzaju naturalnymi antybiotykami, zachowanie zdrowego rozsądku powinno stanowić podstawę i główny wyznacznik działania.

Kurkuma - przeciwwskazania do stosowania

Choć kurkuma nie jest produktem niebezpiecznym, istnieje pewna gama przeciwwskazań do jej stosowania. Wśród nich znajduje się między innymi niedrożność dróg żółciowych czy kamica żółciowa.  Jako że kurkuma istotnie przyspiesza i wspomaga produkcję żółci, to w przypadku wspomnianej niedrożności czy kamicy, taka produkcja może się okazać szkodliwa i bardzo niebezpieczna. Organizm ma wówczas problem z usunięciem nadmiaru żółci z dróg żółciowych, a to może spowodować poważne zalegania. Warto mieć to na uwadze przed rozpoczęciem suplementacji.

Kurkumy powinny unikać również kobiety w ciąży. Jej działanie powoduje pobudzenie macicy do skurczów, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić wręcz do poronienia. Nie ma informacji jednoznacznych co do dawki, która jest niebezpieczna. Skoro tak, dla zachowania bezpieczeństwa lepiej zrezygnować z jej przyjmowania w ogóle w tym czasie.  Kurkuma wzmacnia działanie leków przeciwzakrzepowych, co również powinno być brane pod uwagę podczas podejmowania decyzji o rozpoczęciu suplementacji.

Istotną kwestią jest także fakt, że kurkuma obniża próg bólu wśród pacjentów, którzy cierpią na kamicę żółciową. Takie działanie może powodować, że pacjenci, którzy cierpią z powodu kamicy, będą odczuwali ból ze zmienioną intensywnością.  Kurkuma, przyprawa i produkt farmaceutyczny to naturalne wsparcie układu trawiennego. Jak zawsze jednak trzeba pamiętać, by jej stosowaniu towarzyszyła rozwaga.

TE WPISY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Ciągłe zmęczenie – jakie witaminy?

Ciągłe zmęczenie – jakie witaminy? Gdy pojawia się uczucie ciągłego zmęczenia, spadku energii, zmniejszenie koncentracji, warto poszukać odpowiednich witamin i suplementów, które pomogą w odzyskaniu sił witalnych. Jakie są objawy przemęczenia, jego rodzaje, przyczyny i jakie witaminy oraz sposoby pomogą …

Ciągłe zmęczenie – jakie witaminy?

zdrowe odchudzanie naturalnymi suplementami diety
Jak zdrowo schudnąć? 8 reguł naturalnej redukcji wagi

Jak zdrowo schudnąć? 8 reguł naturalnej redukcji wagi Odchudzanie może wydawać się skomplikowane, jeśli nie wiemy, w jaki sposób postępować. To zrozumiałe, że nie znając zasad skutecznej redukcji wagi, błądzimy po omacku i sięgamy po sposoby, które nie zawsze przynoszą …

Jak zdrowo schudnąć? 8 reguł naturalnej redukcji wagi

probiotyk-na-zdrowe-jelita
Czym są probiotyki na jelita – działanie i korzyści ze stosowania probiotyków

Czym są probiotyki – działanie i korzyści ze stosowania probiotyków Probiotyki poprawiają zdrowie jelit i oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pomagają zwiększyć ilość dobrych bakterii w organizmie i chronią przed namnażaniem złych bakterii. Czy warto stosować probiotyki na jelita? Jakie jeszcze …

Czym są probiotyki na jelita – działanie i korzyści ze stosowania probiotyków

Przewiń do góry