Moringa – skuteczna pomoc w oczyszczaniu organizmu i naturalne wsparcie dla odporności
Moringa to wszechstronna roślina, która oferuje wiele prozdrowotnych właściwości. Jako superżywność dostarcza do organizmu ważne dla zdrowego funkcjonowania składniki odżywcze. Moringa wykazuje pozytywny wpływ na różne obszary ludzkiego ciała, a tym samym zapewnia wysoką witalność oraz dobre samopoczucie na co dzień. Jakie zalety ma stosowanie moringi? Dla kogo przyjmowanie moringi może okazać się szczególnie korzystne?
Spis treści
Właściwości i zastosowanie moringi
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) jest małym drzewem, które wykazuje liczne właściwości lecznicze. Z powodu swojego prozdrowotnego charakteru, określana jest często jako „drzewo życia". Roślina dostarcza wiele cennych składników odżywczych i oferuje korzyści, z których medycyna indyjska korzysta już od wielu tysięcy lat.
Moringę zalicza się do kategorii „superżywność”, ponieważ dostarcza dużą ilość witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witaminy A, C oraz E, a także żelaza, potasu, boru, manganu i chromu. Moringa jest też cennym źródłem antyoksydantów, które skutecznie chronią przed wytwarzaniem nadmiernej ilości wolnych rodników w organizmie.
Moringa wykazuje pozytywny wpływ na wiele obszarów w organizmie człowieka:
Moringa na poprawę odporności organizmu
Odporność stanowi barierę, dzięki której organizm człowieka nie poddaje się wpływowi bakterii i wirusów atakujących go z zewnątrz. Kiedy dochodzi do upośledzenia funkcjonowania komórek odpornościowych, osłabia się cały układ immunologiczny, a ciało staje się bardziej podatne na szkodliwe działanie jednostek chorobotwórczych. Na pogorszenie odporności wpływają czynniki takie jak: deficyt poszczególnych witamin i minerałów w diecie, niezdrowy styl życia, zbyt mała ilość snu oraz stres.
Stosowanie moringi dla wsparcia układu immunologicznego wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości flawonoidów w składzie tej rośliny. Jako że flawonoidy mają kluczowe znaczenie dla odporności organizmu, wskazane jest systematyczne uzupełnianie ich poziomu wraz z codzienną dietą. Moringa wykazuje też działanie bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze i zapewnia duże ilości witamin – zwłaszcza A, C i E – znanych ze swego dobroczynnego wpływu na odporność. Moringa zmniejsza stany zapalne i może być stosowana jako jeden z elementów profilaktyki nowotworowej.
Moringa na poprawę pracy układy pokarmowego i szybszą detoksykację
Stosowanie moringi wspiera pracę układu pokarmowego, a szczególnie jelita grubego. Wynika to z wysokiej zawartości błonnika, który zmniejsza odczyn pH w jelicie i redukuje ilość enzymów odpowiadających za rozkład pierwotnych i wtórnych kwasów żółciowych. Błonnik sprzyja też zwiększaniu ilości bakterii jelitowych stanowiących wsparcie dla odporności organizmu.
Przyjmowanie moringi jest również korzystne ze względu na jej właściwości oczyszczające. Wiąże się to z występowaniem dużej ilości chlorofilu oraz izotiocyjanianów w jej składzie. Moringa przyspiesza proces detoksykacji organizmu i pomaga w usuwaniu toksyn z wątroby, a także w jej regeneracji. Uczestniczy też w usuwaniu metali ciężkich oraz innych szkodliwych toksyn z organizmu człowieka.
Moringa a poziom cholesterolu
Cholesterol pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, ale w nadmiarze staje się szkodliwy dla zdrowia. Zbyt duża zawartość tego związku może powodować rozwój miażdżycy tętnic i zwiększa znacząco ryzyko wystąpienia groźnych chorób sercowo-naczyniowych. Cholesterol jest dostarczany do organizmu razem ze spożywanymi pokarmami, zwłaszcza jeśli mają one pochodzenie zwierzęce (tłuszcze zwierzęce, przetwory odzwierzęce, jaja).
Należy rozróżnić „dobry” cholesterol (LDL) oraz „zły” cholesterol (HDL). Nadmiar cholesterolu LDL powoduje powstawanie blaszek miażdżycowych, które zwężają naczynia krwionośne, podczas gdy wysoki poziom cholesterolu LDL zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń sercowo-naczyniowych.
Wykazano, że moringa obniża poziom „złego” cholesterolu LDL. Dostarcza do organizmu wysoką ilość flawonoidów, które działają chelatująco i chronią przed utlenianiem LDL oraz odkładaniem produktów tego utleniania w tętnicach. Ta rola flawonoidów gwarantuje odpowiednią ochronę przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych, stanowi też wsparcie w procesie leczenia miażdżycy.
Wpływ działania moringi na kondycję układu kostnego
Moringa wykazuje pozytywne działanie na gospodarkę węglowodanową. Stosowanie moringi pomaga więc obniżyć poziom glukozy i insuliny we krwi. Regularne przyjmowanie ekstraktu może zahamować procesy w organizmie odpowiadające za rozwój cukrzycy oraz powikłania z nią związane.
Moringa wykazuje także działanie ochronne w stosunku do komórek beta w trzustce, które biorą udział w produkowaniu i wydzielaniu insuliny. Takie właściwości moringi potwierdzają, że jej przyjmowanie przez diabetyków może okazać się naturalnym i skutecznym wsparciem w trakcie leczenia zasadniczego.
Wysoka zawartość błonnika oraz wpływ moringi na metabolizm glukozy – te czynniki mogą okazać się pomocne w przypadku osób walczących z nadwagą. Bez aktywności ruchowej i zdrowej diety trudno będzie osiągnąć zadowalające rezultaty, ale moringa może stanowić skuteczną pomoc w procesie odchudzania.
Moringa dla naturalnie pięknej skóry i włosów
Moringa sprawdza się doskonale w pielęgnacji skóry oraz włosów. Dostarcza do organizmu witaminy, które są ważne dla utrzymania gładkiej cery oraz lśniących włosów. Oprócz tego zawiera też cenne kwasy tłuszczowe, fitosterole oraz flawonoidy, będące naturalnym źródłem młodości i piękna. Składniki te przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry i mają działanie antyoksydacyjne.
Moringa pomaga załagodzić zmiany potrądzikowe i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, dlatego może być stosowana także przez osoby ze skórą naczynkową. Oprócz pozytywnego działania na skórę moringa pomaga też w poprawie kondycji włosów. Kwasy tłuszczowe występujące w ekstrakcie pomagają zadbać o włosy osłabione, matowe i skłonne do wypadania. Systematyczne stosowanie moringi pozwala osiągnąć zdrowy połysk oraz naturalny efekt miękkości.
Wysoka witalność i sprawny umysł dzięki wpływowi moringi
Moringa jako silny przeciwutleniacz pomaga organizmowi uchronić się przed stresem oksydacyjnym. Pomaga też pozbyć się z organizmu toksyn, które wpływają negatywnie na funkcje mózgu i są częstym powodem złego samopoczucia. Moringa jest też rośliną o największej zawartości boru spośród wszystkich znanych roślin. To niezwykle istotna wiadomość, ponieważ bor jest mikroelementem, który ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie całego układu nerwowego. Zaobserwowano też, że ma pozytywny wpływ na pracę mózgu: zwiększa czujność, poprawia pamięć i podnosi koncentrację.
Moringa jako drzewo życia jest też źródłem wysokiej energii. Zapewniają ważne dla zdrowia składniki, bez których doszłoby do obniżenia witalności i osłabienia kondycji fizycznej. Stosowanie moringi podnosi także stężenie serotoniny w mózgu – związku, który określa się często jako hormon szczęścia. Zwiększenie produkcji serotoniny jest zjawiskiem ważnym zarówno dla osób z depresją, jak i dla codziennego funkcjonowania i samopoczucia.
Antyoksydacyjne i kardioprotekcyjne działanie moringi
Związki zawarte w morindze mają istotny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Obniżają poziom cholesterolu całkowitego, fosfolipidów oraz trójglicerydów we krwi. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Jest to o tyle istotna cecha, że nadciśnienie tętnicze jest jednym z najgroźniejszych czynników zwiększających ryzyko wystąpienia niewydolności serca. Dotyczy to osób w różnym wieku – nawet tych kobiet i mężczyzn, którzy nie ukończyli jeszcze 40 roku życia
Moringa wykazuje też działanie antyoksydacyjne. Zawiera ponad 40 przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu i chronią przed zaburzeniami pracy serca. Wolne rodniki mają destrukcyjny wpływ na kondycję układu krwionośnego. Uszkadzają także łańcuchy DNA, co może prowadzić do powstawania zmian nowotworowych w organizmie. Regularne spożywanie moringi zapewnia więc ochronę dla serca, może przeciwdziałać rozwojowi nowotworów, a dodatkowo spowalnia proces starzenia.
Moringa w walce z bezsennością i uczuciem niepokoju
Bezsenność pojawia się jako następstwo niektórych schorzeń lub też czynników, które mają negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Jedną z przyczyn braku snu są problemy z funkcjonowaniem serca. Inną przyczyną jest też stres, który powoduje uczucie nerwowości i niepokoju. Stosowanie moringi pomaga wyciszyć ciało i umysł, uspokaja i wspomaga zdrowy sen. Takie działanie moringi wynika w głównej mierze z jej pozytywnego wpływu na układ neurologiczny oraz układ krwionośny w organizmie.
Moringa jest wyjątkowo wszechstronną rośliną, której stosowanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Regularne przyjmowanie moringi pomaga uzupełnić codzienną dietę o dużą ilość białka oraz cenne witaminy i minerały. Wpływa też korzystnie na pracę serca, odporność oraz stan cery i włosów. Moringa stanowi naturalne wsparcie dla dobrego zdrowia i pomaga uzyskać wysoką witalność.
Poznaj nasze wybrane kategorie suplementów diety i witamin
Czy moringa oczyszcza organizm?
Przyjmowanie moringi może nieść korzyści w postaci szybszego usuwania toksyn z wątroby, co sprzyja szybszej jej regeneracji. Uczestniczy w usuwaniu metali ciężkich i innych związków szkodliwych dla ludzkiego organizmu.
Czy warto pić Moringe?
Tak, ponieważ moringa jest źródłem witamin: A, C i E oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, boru, manganu i chromu. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego, kostnego, nerwowego i krążenia.
Jak pić Moringe?
Jeżeli wybraliśmy produkt w formie proszku, należy zalecaną porcję rozpuścić w wodzie i wypić. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji trzeba zapoznać się z informacją od producenta, dotyczącą zalecanego sposobu spożycia.
Czy moringa naprawdę odchudza?
Moringa może wspierać proces odchudzania, ponieważ jest cennym źródłem błonnika pokarmowego oraz może wpływać na metabolizm glukozy. Jednak konieczne jest do tego celu stosowanie zbilansowanej diety i podejmowanie aktywności fizycznej.
Źródła:
1. Shaban A, Mishra GM, Nautiyal R, Srivastava S, Tripathi K, Chaudhary P, Verma SK (2012). ,Q YLWUR F\WRWR[LFLW\ RI Moringa oleifera against different human cancer cell lines. Asian J Pharm Clinical Res, 5, 271-2
2. Sharma V, Paliwal R, Janmeda P, Sharma S (2012). Renoprotective effects of Moringa oleifera pods in 7, 12 dimethylbenz[a] DQWKUDFHQHH[SRVHGPLFHJ Chin Int Med, 10, 1171-8
3. Tende JA, Ezekiel I, Dikko AAU (2011). Effect of ethanolic OHDYHVH[WUDFWRIMoringa oleifera on blood glucose levels of streptozocin-induced diabetics and normoglycemic Wistar rats. British J Pharmacol Toxicol, 2, 1-4
4. Mbikay M, (2012). Therapeutic potential of Moringa oleifera leaves in chronichyperglycemia and dyslipidemia: a review. Front Pharmacol, 3, 1-12
5. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Grdeń M. Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera. Borgis - Medycyna Rodzinna 2/2017, s. 111-117
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.