16.02.2023
Ryboflawina
Witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jedną z nich jest witamina B2. Jak działa? Ryboflawina wspomaga działanie układu nerwowego, bierze udział w procesach przemiany materii i wspomaga układ odpornościowy w pełnieniu jego funkcji. Specjaliści radzą, by zadbać o jej dostarczanie szczególnie w okresie intensywnego wzrostu, podczas ciąży, karmienia piersią oraz w czasie wzmożonego stresu. W jakich produktach spożywczych znaleźć witaminę B2? Kiedy warto rozważyć suplementację ryboflawiny? Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania!
Spis treści
Ryboflawina – co to jest?
Ryboflawina zaliczana jest do witamin z grupy B i jest rozpuszczalna w wodzie. Często funkcjonuje pod nazwą: witamina B2. Została wyodrębniona w 1933 roku z drożdży, białka jaja kurzego i serwatki mlecznej. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz jest używana do wzbogacania produktów spożywczych i pasz. Witamina B2 wykorzystywana jest także jako naturalny barwnik spożywczy. Nadaje produktom pożądany kolor i może podnosić ich wartość odżywczą.
Witamina B2 – właściwości
Ryboflawina, czyli witamina B2 jest otrzymywana w wyniku fermentacji. Wykazuje wysoką odporność na działanie wysokich temperatur, ale warto mieć świadomość, że ulega rozkładowi pod wpływem światła słonecznego, dlatego należy przechowywać ją w zaciemnionych miejscach. Najlepiej, gdy producent umieści ją w ciemnym opakowaniu.
Ryboflawina – działanie
Ryboflawina pełni ważną funkcję dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Uczestniczy w przebiegu podstawowych szlaków metabolicznych i przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów. Ryboflawina bierze udział w produkcji kortyzolu, czyli hormonu stresu. Ponadto witamina B2:
W doniesieniach naukowych znajdujemy potwierdzenie, że witamina B2 korzystnie wpływa na przebieg przemiany materii, ponieważ wspiera procesy zachodzące w mitochondriach, czyli centrach energetycznych komórek organizmu.
Źródła witaminy B2 w diecie
Zdolność syntezy witaminy B2 wykazują m.in. bakterie, grzyby i drożdże. Ryboflawina jest w niewielkiej ilości syntetyzowana w organizmie człowieka przez bakterie jelitowe bytujące w przewodzie pokarmowym. Dzięki wysokiej odporności na działanie temperatur, nie ulega rozkładowi podczas gotowania. Jednocześnie warto mieć świadomość, że witamina B2 może zostać wypłukana pod wpływem dużej ilości wody. Cenne pokarmowe źródła witaminy B2 to: mleko i przetwory mleczne, jaja kurze, grzyby, pietruszka, zarodki pszenicy, migdały, orzechy włoskie, banany, wołowina i wieprzowina, ziemniaki oraz zielone warzywa:
Zdolność syntezy witaminy B2 wykazują m.in. bakterie, grzyby i drożdże. Ryboflawina jest w niewielkiej ilości syntetyzowana w organizmie człowieka przez bakterie jelitowe bytujące w przewodzie pokarmowym. Dzięki wysokiej odporności na działanie temperatur, nie ulega rozkładowi podczas gotowania. Jednocześnie warto mieć świadomość, że witamina B2 może zostać wypłukana pod wpływem dużej ilości wody. Cenne pokarmowe źródła witaminy B2 to: mleko i przetwory mleczne, jaja kurze, grzyby, pietruszka, zarodki pszenicy, migdały, orzechy włoskie, banany, wołowina i wieprzowina, ziemniaki oraz zielone warzywa:
Biorąc pod uwagę, że ryboflawina występuje w wielu ogólnodostępnych produktach spożywczych znajdujących się w diecie, zapotrzebowanie na nią zazwyczaj jest pokrywane w zupełności dzięki nim.
Czy niedobór ryboflawiny jest niebezpieczny?
Brak odpowiedniej podaży witaminy B2 w diecie może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych. Najczęstsze objawy niedoboru dotyczą wyglądu skóry. Zalicza się do nich m.in.:
Czasami pojawiają się także zmiany łojotokowe w nosie, uszach oraz stan zapalny rogówki. Niedobór witaminy B2 może prowadzić do zaburzenia wytwarzania krwinek czerwonych, prowadząc do skrócenia czasu ich życia. Może wpływać również niekorzystnie na metabolizm żelaza. Osoby, które nie dostarczają odpowiedniej ilości ryboflawiny wraz z dietą, mogą odczuwać zawroty głowy, zmagać się z bezsennością, zwiększoną nerwowością, a także mogą zaobserwować wzmożone wypadanie włosów.
Kto może rozważyć stosowanie suplementów z witaminą B2?
Najczęściej na niedobór witaminy B2 narażone są osoby w podeszłym wieku, alkoholicy, osoby narażone na długotrwały i silny stres. Uzupełnienie poziomu wskazane jest także w przypadku długotrwałego i dużego wysiłku fizycznego. Warto zadbać o odpowiednią podaż ryboflawiny u dzieci, ponieważ zbyt niski jej poziom może prowadzić do spadku masy ciała oraz do zahamowania rozwoju umysłowego. Zwiększone zapotrzebowanie pojawia się także w okresie ciąży. Szczególną uwagę na jej zawartość w diecie powinny zwrócić także uwagę panie karmiące piersią. Wzrost zapotrzebowania może dotyczyć również osób zmagających się z chorobami tarczycy, nowotworami lub dolegliwościami ze strony jelit oraz wątroby. Niski poziom ryboflawiny czasami pojawia się w przypadku długotrwałych biegunek i stanów gorączkowych.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 – co zrobić?
Choć do tej pory w przeprowadzonych badaniach nie udowodniono toksycznego działania ryboflawiny w przypadku jej przedawkowania, to należy unikać nadmiernej suplementacji. Zbyt duża ilość witaminy B2 powinna zostać wydalona wraz z moczem, a w przypadku znacznych dawek mogą wystąpić: wymioty, nudności, ból brzucha.
Wybierając preparat z witaminą B2 należy zapoznać się z zaleceniami producenta, a ilość składnika dobierać na podstawie indywidualnych cech: wieku, płci, ogólnego stanu zdrowia, obecności chorób, stosowanych leków, a także dodatkowych czynników, które mogą mieć wpływ na zmniejszenie ilości ryboflawiny w organizmie człowieka. Zapotrzebowanie na ryboflawinę, według ogólnych zaleceń, przedstawia się następująco:
Ryboflawina – jaką wybrać?
Suplementacja ryboflawiny powinna zostać wprowadzona odpowiedzialnie i wyłącznie w uzasadnionych przypadkach. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zawartość składnika aktywnego w preparacie i dobrać dawkę dostosowaną do indywidualnych potrzeb. Najlepiej zrobić to pod kontrolą lekarza lub po konsultacji z farmaceutą. Jeżeli pojawi się taka potrzeba, zaleca się wykonanie badań, a na ich podstawie dobór odpowiedniej dawki. Producenci oferują zarówno produkty monoskładnikowe, jak i mieszane z ryboflawiną zawartą w kompleksie, w którym znajdują się inne witaminy grupy B, a czasami z innymi witaminami i składnikami mineralnymi. Nie bez powodu ryboflawina często znajduje się w połączeniu z witaminą B3 i B6 – ryboflawina prowadzi do ich aktywacji.
Który suplement diety z ryboflawiną jest najlepszy? Jaka jest ich cena?
Dostępnych jest wiele form witaminy B2. Możemy wybrać ryboflawinę w tabletkach lub kapsułkach, co znacznie ułatwia kontrolowanie przyjmowanej ilości substancji. Jeżeli osoba korzystająca z produktu ma trudności z przełykaniem, warto sięgnąć po preparat w formie proszku, który wystarczy rozpuścić w wodzie i wypić. Niezależnie od tego, jaki rodzaj środka zdecydują się Państwo zakupić, warto upewnić się, że suplement nie zawiera zbędnych wypełniaczy. Dobrą jakość przedstawiają preparaty Vitama Nature, których produkcja odbywa się w bezpiecznych warunkach, a ponad 90% każdej kapsułki to substancje aktywne.
Cena suplementów z witaminą B2 jest uzależniona przede wszystkim od jakości surowców, zawartości konkretnych składników, a także od ilości kapsułek/tabletek w opakowaniu. Preparaty Vitama Nature gwarantują doskonały stosunek ceny do jakości, a liczba kapsułek wystarcza na okres od kilku tygodni do kilku miesięcy stosowania (taka informacja zawsze jest umieszczona w opisie produktu w naszym sklepie internetowym). Chcąc wspierać swoje zdrowie w naturalny sposób, warto urozmaicić swoją dietę w różnorodne składniki pokarmowe, a w razie potrzeby, rozważyć suplementację z zastosowaniem bezpiecznych środków.
Źródła:
1. Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. Dostęp: https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/1294/PF%204-2009.pdf?sequence=1&isAllowed=y
2. U. Strunz, Witaminy czy i dlaczego pomagają. Kiedy i jak bezpiecznie je stosować. Dostęp: https://wydawnictwovital.pl/wp-content/uploads/2018/01/Witaminy-czy-i-dlaczego-pomagaja-_sklad_edited.pdf
3. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia. S. 89-92.
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.