Sprawniejsze stawy bez zapaleń i skuteczna ochrona przed urazami.
120 kapsułek / 1,5 miesiące stosowania
Kategorie
Suplementy diety Vitama Nature na zdrowe stawy i kości to preparaty, które dostarczają najważniejsze witaminy i mikroelementy do organizmu. Wzmacniają układ kostno-stawowy i chronią przed rozwojem chorób zwyrodnieniowych. Po produkty z tej kategorii mogą sięgać sportowcy, seniorzy, osoby wykonujące obciążającą pracę fizyczną oraz wszyscy, którzy chcieliby zadbać o swoje kości i odbudować zniszczoną chrząstkę stawową. Poniższe suplementy posiadają sprawdzone i przebadane składy pozwalające na naturalną poprawę kondycji stawów, regenerację całego układu kostnego, a także eliminację uciążliwego bólu w tych obszarach.
10 Produkty
Wyświetlanie wszystkich wyników: 10
Sprawniejsze stawy bez zapaleń i skuteczna ochrona przed urazami.
120 kapsułek / 1,5 miesiące stosowania
Cenne źródło flawonoidów na redukcję stresu oraz spokojny sen.
90 kapsułek / 1.5 miesiąca stosowania
Poprawa nawilżenia i elastyczności skóry oraz wzmocnenie dla włosów.
90 kapsułek / 1 miesiące stosowania
Intensywne nawilżenie oraz regeneracja dla zdrowszej i jędrniejszej skóry.
90 kapsułek / 3 miesiące stosowania
Kompleksowe wsparcie organizmu dla lepszego zdrowia i samopoczucia.
60 kapsułek / 2 miesiące stosowania
Wspomaga funkcje mózgu i działa ochronnie na cały układ nerwowy.
60 kapsułek / 2 miesiące stosowania
Silna ochrona przed stresem oksydacyjnym i wyższa odporność.
90 kapsułek / 3 miesiące stosowania
Wsparcie zdrowych włosów, skóry, paznokci, układu odpornościowego
90 kapsułek / 3 miesiace stosowania
Wpływ na zdrowie układu odpornościowego i oddechowego
120 kapsułek / 2 miesiące stosowania
W zestawie znajdziesz:
1 – Glukozamina
2 – Tarczyca Bajkalska
3 – Kolagen
300 kapsułek / 45 dni suplementacji
Zobacz również suplementy diety na:
Powiązane artykuły blogowe
Układ kostny dorosłego człowieka to aż 206 kości, których końce pokryte są chrząstką stawową. Jej obecność przeciwdziała ścieraniu się kości i odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu stawów: amortyzuje, rozkłada obciążenia oraz chroni przed tarciem.
Wraz z wiekiem stawy ulegają naturalnemu zużyciu, dlatego warto świadomie eliminować czynniki, które mogą ten proces przyspieszać. Najczęstsze przyczyny dolegliwości w obrębie stawów i kości wynikają z przeciążania organizmu, stosowania nieodpowiedniej diety oraz niedostatecznej ilości ruchu.
Przeciążenia stawów mogą pojawić się po zbyt intensywnych ćwiczeniach fizycznych. Biegacze często uskarżają się na bolące kolana, a osoby grające w tenisa na nadwyrężone łokcie. Do mikro urazów dochodzi także z powodu nierównomiernego obciążania barków, nadgarstków oraz kolan. Chrząstka stawowa wytrzymuje duże obciążenia, jednak częste i długotrwałe nadwyrężanie stawów prowadzi do szybkiego ich zużycia.
Nie tylko nadmierna aktywność może być powodem niszczenia układu kostno-stawowego. Stawy tracą swoją elastyczność także z powodu braku ruchu. Dlatego osoby prowadzące siedzący tryb życia są bardziej narażone na tzw. strzelanie w stawach oraz inne nieprawidłowości w obrębie chrząstek stawowych i kości. Niekorzystny wpływ na kości ma też nadwaga oraz otyłość. Każdy nadprogramowy kilogram stanowi obciążenie dla stawów i przyczynia się do szybszego zużycia chrząstki stawowej.
Aby zadbać o twardość i wytrzymałość kości oraz stawów należy wdrożyć dietę bogatą w wapń, fosfor, kolagen i magnez. Fosfor bierze udział w mineralizacji kości, kolagen ułatwia regenerację stawów, wapń pozwala zminimalizować ubytki w masie kostnej, a magnez ułatwia jego wchłanianie.
Problemy kostno-stawowe utrudniają znacząco codzienne funkcjonowanie. Mogą powodować ograniczenie zakresu ruchów oraz nasilanie się bólu przy wykonywaniu nawet najprostszych czynności.
Dbając o zdrową dietę, prawidłową masę ciała oraz umiarkowaną aktywność ruchową można zwiększyć wytrzymałość i odporność stawów. Dieta wspierająca kości i stawy to posiłki zawierające składniki takie jak:
Źródło wapnia i białka wspierających prawidłową pracę kości i stawów.
Zwłaszcza tłuste takie jak makrela, łosoś, czy śledź. Dostarczają do organizmu kwasy tłuszczowe i są naturalnym źródłem witaminy D.
Szczególnie te, które zawierają witaminę C oraz duże ilości błonnika. Działają pozytywnie na utrzymanie prawidłowej gęstości kości, mogą uśmierzać stany zapalne i odgrywają ważną rolę w syntezie kolagenu.
W tym ryż brązowe, makarony razowe, otręby, pieczywo razowe. Dostarczają błonnik i witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na cały układ ruchu.
Są źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych działających przeciwzapalnie. Podobnie działają także kwasy tłuszczowe omega-3.
Poza wiedzą na temat tego, jakie składniki warto włączać do swoich posiłków, dobrze jest także mieć świadomość tego, które produkty zakwaszają organizm i powodują zaburzenia w mineralizacji kości oraz gromadzenie się kwasu moczowego w stawach. Wśród nich można wymienić żywność konserwowaną, produkty z wysoką zawartością tłuszczu zwierzęcego, a także cukier, kawa i herbata spożywane w nadmiarze.
Dobrze zbilansowana dieta oraz systematyczny ruch dostosowany do własnych możliwości stanowią prawidłową profilaktykę dla stawów i kości. Umożliwiają też bezinwazyjną regenerację stawów i pozwalają zapobiec wystąpieniu uciążliwych dolegliwości bólowych. Poza wyżej opisanym postępowaniem równie skutecznym działaniem ochronno-prewencyjnym jest naturalna suplementacja. Specjalistyczne produkty z aktywnym składem pomagają uzupełniać niedobory w składnikach odżywczych i wspierają prawidłowe funkcjonowanie stawów. Regularnie stosowane tabletki na stawy poprawiają naturalnie kondycję stawów i pomagają uchronić się przed potencjalnymi problemami i zaburzeniami w tym obszarze.
Dodatkowa suplementacja wskazana jest zwłaszcza kobietom po menopauzie. Zmiany zachodzące w ich gospodarce hormonalnej znacząco osłabiają kości i zwiększają ryzyko wystąpienia osteoporozy. W grupie podwyższonego ryzyka znajdują się także wyczynowi sportowcy oraz osoby ze znaczącą nadwagą lub otyłością. Schorzenia kostno-stawowe mogą dotknąć każdego, bez względu na płeć i wiek. Proces demineralizacji kości zaczyna się już po 30 roku życia, dlatego o odpowiednią profilaktykę należy zadbać jak najwcześniej.
Bolące stawy są czymś więcej niż uciążliwą dolegliwością. Mogą być objawem zwyrodnienia stawów, dlatego nie należy bagatelizować żadnych symptomów – zwłaszcza tych, które są bolesne, powtarzalne i znacząco utrudniają wykonywanie codziennych czynności.
Bóle stawów pojawiają się w wyniku incydentalnego przeciążenia (np. po zbyt intensywnych ćwiczeniach lub dźwiganiu dużych ciężarów bez przygotowania) lub jako następstwo urazu. Znacznie groźniejsze są jednak przypadki, w których bóle stawów pojawiają się bez żadnej konkretnej przyczyny i mają znamiona bólu chronicznego. Mogą one wskazywać na:
Zapalenie, które wytwarza się na obszarze danego stawu, często powoduje obrzęk i ogranicza ruchomość danego stawu. Osoba cierpiąca na zapalenie stawu może też zauważać zaczerwienienie oraz odczuwać zwiększoną temperaturę w obrębie chorego stawu. Czynniki podnoszące ryzyko wystąpienia infekcyjnego zapalenia stawów to m.in.: podeszły wiek, występujące choroby reumatyczne oraz cukrzyca.
Nadmiar kwasu moczowego odkłada się w stawach, co prowadzi do wytworzenia się stanu zapalnego. Kwas krystalizuje się najczęściej w stawie palucha u stopy, stawach kolanowych, łokciowych, nadgarstkowych oraz barkowych.
Wywołana jest poprzez drobnoustroje (bakterie, grzyby, pasożyty), które w wyniku bezpośredniego lub pośredniego zakażenia dostają się do torebki stawowej. Infekcja bakteryjna może towarzyszyć cukrzycy, zaburzeniom odporności, hemofilii, a także zabiegom chirurgicznym stawów.
To choroba, w której układ odpornościowy kieruje się przeciwko własnemu organizmowi. Obejmuje stawy kolanowe, nadgarstkowe, a także stawy dłoni i stóp. Objawem są obrzęki i deformacja stawów, a także bóle, które mogą atakować kolejno różne stawy w organizmie.
Proces zapalny pojawia się bez określonych powodów i może zaatakować zarówno stawy, jak i inne narządy w organizmie człowieka. Jest to choroba przewlekła, która powoduje sztywność stawów, problemy z poruszaniem się, a także deformację stawów.
Bolące kolana i bóle stawów mogą alarmować o występowaniu poważnych chorób. W sytuacji, kiedy dolegliwości w obrębie stawów nie ustępują samoistnie oraz nie mają swojego źródła w uszkodzeniach mechanicznych (przetrenowanie, nieumiejętne rozciąganie), należy niezwłocznie zgłosić się na konsultację do specjalisty, który wykona wszystkie konieczne badania na stawy i pomoże zdiagnozować przyczynę bólu. Połączenie fizjoterapii z odpowiednią kuracją farmakologiczną pomaga zwykle poprawić jakość życia osób uskarżających się na chore stawy.
Osoby, które chcą zregenerować stawy i zadbać o prawidłowe funkcjonowania kości, powinny sięgnąć po naturalne preparaty z glukozaminą, która występuje w naszym organizmie jako budulec płynu maziowego w stawie i chrząstki stawowej. W formie suplementu wspiera leczenie chorób zwyrodnieniowych i wzmacnia stawy. Pomocny będzie również kolagen, który jest podstawowym budulcem stawów, kości, chrząstek, skóry, tkanki łącznej i ścięgien oraz kwas hialuronowy pomagający utrzymać odpowiednią mineralizację kości.
Kolagen w stawach można uzupełnić z pomocą wysokiej jakości suplementów diety, które mają wysoką zawartość substancji czynnych np. w formie kapsułek. Preparaty wzbogacone o witaminę C i witaminę E są niezbędne do prawidłowej syntezy kolagenu, dodatkowo chronią składniki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Efekty przyjmowania kolagenu są widoczne dopiero po dłuższym okresie stosowania – min. po 3 miesiącach.
W odbudowie chrząstki stawowej pomogą takie składniki aktywne jak kolagen, wapń, magnez, a także witaminy z grupy B (szczególnie B3) i witamina C. Pomocne będą preparaty z siarczanem glukozaminy, który jest naturalnym składnikiem mazi stawowej oraz z chondroityną. Wśród preparatów ziołowych na szczególną uwagę zasługują owoce dzikiej róży.
Źródła:
1. Alwarith J., Kahleova H., Rembert E. i wsp.: Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review. Front Nutr. 2019; 6: 141. doi: 10.3389/fnut.2019.00141. PMID: 31552259; PMCID: PMC6746966.
2. Moskowitz W.R.; Seminars in Arthritis and Rheumatism, Vol 30, No 2 (October), 2000: 87-99.
3. A. Nowicka - Zuchowska, A. Zuchowski, Kolagen - rola w organizmie i skutki niedoboru, Katedra i Zakład Technologii Leków, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu.
4. D. Chudzik, Siarczan glukozaminy i siarczan chondroityny - przegląd badań klinicznych, Klinika Reumatologii Układowych Chorób Tkanki Łącznej w Lublinie.
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.