26.08.2022
Dobry cholesterol - jaki jest prawidłowy poziom cholesterolu?
Czy wiesz, jakie są bezpieczne normy cholesterolu w ludzkim organizmie, a z czym wiąże się jego podwyższony poziom? Dowiedz się, ile powinien wynosić cholesterol całkowity, HDL i LDL oraz jak zmienić ich ilość we krwi. Sprawdź, co wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, jakie znaczenie ma dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i przetworzoną żywność.
Spis treści
Cholesterol – co to jest?
Cholesterol jest zbudowany z 27 atomów węgla, a ze względu na obecność w jego wzorze chemicznym jednej grupy karboksylowej, jest klasyfikowany jako alkohol steroidowy. Cholesterol występuje w organizmie człowieka w osoczu krwi i tkankach – w postaci wolnej, jak i zestryfikowanej kwasami tłuszczowymi. Największa część cholesterolu jest dostarczana wraz z pokarmem, a następnie wchłaniana w jelicie cienkim. Jednak może być on syntetyzowany także w wątrobie i jelitach.
Jaką rolę pełni cholesterol w organizmie?
Czy jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania? Tak, ponieważ jest związkiem, który bierze udział w produkcji hormonów steroidowych przez gruczoły rozrodcze i korę nadnerczy. Cholesterol wchodzi w skład błon komórkowych i zapewnia jej wysoką spójność, a także przepuszczalność dla cennych związków. Co więcej, cholesterol bierze udział w syntezie witaminy D, pochodzącej ze źródeł zewnętrznych.
Warto podkreślić także jego rolę w prawidłowym rozwoju embrionalnym czy produkcji kwasów tłuszczowych. Udowodniono, że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ważne, że źródłem cholesterolu zgromadzonego w ośrodkowym układzie nerwowym jest produkcja tego związku w mózgu (nie jest on pobierany z krwi).
Transport cholesterolu w organizmie odbywa się po połączeniu z białkami. Tak utworzone kompleksy nazywane są lipoproteinami. Rolą części białkowych jest m.in. umożliwienie rozbicia cząstek tłuszczu na mniejsze, co przyczynia się do lepszego ich przyswajania.
Dobry i zły cholesterol – czym się różnią?
Główny podział rodzajów cholesterolu wynika z różnic w gęstości poszczególnych lipoprotein. LDL, czyli low-density lipoproteins to cząsteczki o małej gęstości, a HDL (high-density lipoproteins) Charakteryzują się dużą gęstością.
Skoro cholesterol pełni istotne funkcje w organizmie i jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania, to czy podwyższony poziom cholesterolu wywiera niekorzystny wpływ? Okazuje się, że zły cholesterol, ale także dobry w zbyt dużej ilości może przyczyniać się do rozwoju pewnych dysfunkcji. Do podwyższenia poziomu dochodzi w wyniku nagromadzenia jego cząsteczek w ustroju lub zaburzeń w ich metabolizmie. W literaturze znajdujemy potwierdzenie, że zbyt wysoki cholesterol przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, udaru mózgu, chorób nerek, nowotworów oraz schorzeń neurodegeneracyjnych.
Dobry cholesterol – co to jest?
Cholesterol HDL, czyli lipoproteiny o wysokiej gęstości mają różną wielkość i strukturę. W skład każdej ich cząsteczki wchodzi wysoka ilość białka, która przekracza 50% jej masy. W literaturze znajdujemy potwierdzenie, że frakcja HDL wywiera korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Zapobiega rozwojowi miażdżycy dzięki zdolności do odwrotnego transportu cholesterolu ze ścian naczyń do wątroby.
Popularne kategorie suplementów
Cholesterol HDL, LDL i całkowity – normy
Prawidłowy poziom cholesterolu zależy od prawidłowego przebiegu jego biosyntezy (głównie w jelitach i skórze) oraz dostarczania go ze źródeł zewnętrznych wraz z pokarmem. Największa jego część jest wchłaniana w bliższej części jelita cienkiego, a następnie transportowana do naczyń krwionośnych. Pozostała część cholesterolu jest odprowadzana do wątroby, a później wraz z żółcią do dwunastnicy.
Cholesterol całkowity, HDL i LDL – ile wynosi optymalny poziom?
Badanie poziomu dobrego cholesterolu
Jakie badanie należy wykonać, by sprawdzić poziom cholesterolu we krwi? Jest nim lipidogram, który pozwala ocenić poziom pięciu parametrów. Poza cholesterolem całkowitym, LDL i HDL określa poziom trójglicerydów oraz normy cholesterolu nie-HDL, czyli wszystkich frakcji, które nie są zaliczane do dobrego cholesterolu.
Dlaczego należy weryfikować poziom cholesterolu we krwi?
Podwyższony poziom cholesterolu jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, do których zalicza się m.in. nadciśnienie tętnicze, otyłość czy predyspozycje genetyczne. Dlatego ważna jest regularna kontrola poziomu cholesterolu we krwi, ponieważ pozwala to na odpowiednio wczesną reakcję w razie wzrostu ryzyka wielu chorób. Najczęściej podwyższony poziom cholesterolu związany jest z rozwojem miażdżycy. W tym przypadku obserwuje się zwiększoną ilość cholesterolu całkowitego oraz LDL, z jednoczesną obniżoną ilością dobrego cholesterolu HDL.
Dzięki odpowiednio wczesnej reakcji jest możliwe zmniejszenie ryzyka poprzez zmianę nawyków żywieniowych, wprowadzenie odpowiedniej suplementacji lub wdrożenie leczenia. U dorosłych osób zdrowych zaleca wykonywanie badania poziomu cholesterolu nie rzadziej niż raz w roku. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku osób obarczonych tzw. ryzykiem sercowo-naczyniowym, ponieważ powinny one pozostawać pod opieką lekarza i wykonywać badania diagnostyczne wtedy, kiedy tylko wystąpi taka konieczność.
Dobry cholesterol norma
O tym, jakie są prawidłowe normy cholesterolu, decyduje przede wszystkim wiek i płeć. Dlatego ustalono różne wartości dobrego cholesterolu dla:
O tym, jakie są prawidłowe normy cholesterolu, decyduje przede wszystkim wiek i płeć. Dlatego ustalono różne wartości dobrego cholesterolu dla:
U dzieci poziom cholesterolu całkowitego powinien być taki sam, jak u zdrowych dorosłych, czyli 190-200 mg/dl. Badanie cholesterolu u dzieci zaleca się szczególnie, jeśli w rodzinie występują predyspozycje genetyczne do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wówczas prawidłowy poziom wynosi 160 mg/dl.
Jak podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL?
Chcąc wpłynąć na cholesterol całkowity we krwi należy w pierwszej kolejności zmienić codzienne nawyki. Przede wszystkim odnoszą się one do diety. W przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu, należy ograniczyć lub wykluczyć tłuszcze zwierzęce. W zamian warto wprowadzić do diety dużą ilość warzyw i owoców, tłuszczów nienasyconych, steroli roślinnych i błonnika, który obniża poziom cholesterolu LDL. Niech w codziennym sposobie żywienia nie zabraknie tłustych ryb morskich, oliwy z oliwek, orzechów. Można rozważyć wsparcie z użyciem suplementów diety zawierających m.in. kurkumę czy kwas alfa-liponowy.
Równie ważna jest umiarkowana, ale regularna aktywność fizyczna. Należy zadbać także o eliminację innych czynników ryzyka, takich jak spożywanie alkoholu, palenie papierosów czy nadciśnienie tętnicze. Najlepsze efekty uzyskuje się działając na kilku polach, które mają na celu obniżenie złego poziomu cholesterolu, a podniesienie dobrego.
Żródła:
- Szczęch R., Narkiewicz K., Jak zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia? Via Medica, Gdańsk 2006: 32–35
- Użarowska M., Surman M., Janik M. Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych. Tom 67, Nr 2(319), s. 375-390
- Banach J., Sinkiewicz W. Cholesterol HDL – przyjaciel czy wróg? Kardiologia Polska 2013; 71, 3: 290–294; DOI: 10.5603/KP.2013.0045
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.