Naturalnie łagodzi stres i wspiera działanie układu nerwowego.
90 Kapsułek / 3 miesiące stosowania
Kategorie
Praktycznie każdy z nas ma gdzieś w domu czarny pieprz. Chociaż ten powszechny składnik kulinarny jest stosowany przede wszystkim w celu doprawiania posiłków, zawiera również substancje korzystne dla zdrowia. Jedną z nich jest piperyna. Trzeba zauważyć, że trudno dostarczać ją w zwykłej codziennej diecie w takich ilościach, by skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości – pojedyncze ziarenko pieprzu zawiera tylko ok. 6% piperyny. Dlatego warto postawić na suplementację. W naszej ofercie znajdziesz kilka naturalnych preparatów, które zawierają ten cenny składnik.
4 Produkty
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4
Naturalnie łagodzi stres i wspiera działanie układu nerwowego.
90 Kapsułek / 3 miesiące stosowania
Sprawniejszy metabolizm i detoksykacja dla lepszej kontroli wagi.
120 Kapsułek / 2 miesiące stosowania
Silna ochrona przed stresem oksydacyjnym i wyższa odporność.
90 kapsułek / 3 miesiące stosowania
Cenne źródło flawonoidów na redukcję stresu oraz spokojny sen.
90 kapsułek / 1.5 miesiąca stosowania
Wyższa wydolność dla ciała i umysłu. Naturalne źródło energii i witalności.
90 kapsułek/ 3 miesiące stosowania
Od dawna uważa się, że pieprz czarny ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Lekarze nawet w starożytności często zalecali go w celu łagodzenia np. bólów żołądka. Teraz dzięki nowoczesnej nauce i badaniom klinicznym odkrywa się więcej korzyści piperyny. Suplementy diety z tym składnikiem mogą łagodzić stres oraz wspierać działanie układu nerwowego, poprawiać odporność i jakość snu, a także wspomagać redukcję procesów zapalnych. Piperynę zawierają również niektóre suplementy diety na odchudzanie, ponieważ wspomaga ona metabolizm.
Piperyna hamuje agregację płytek krwi, zwalcza uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, wykazuje także działanie przeciwdepresyjne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Może wywołać spadek hormonów tarczycowych, a w wyższej dawce zmniejszyć stężenie glukozy we krwi. Piperyna zwiększa także wchłanianie różnych składników, w tym witaminy B6, witaminy C, witaminy A, koenzymu Q10 selenu oraz kurkumy. Może także redukować masę ciała i poprawić profil lipidowy (skuteczna na cholesterol)
Piperyna znajduje się w owocach pieprzu (dokładnie w ich zewnętrznej warstwie) czyli Piper longum lub Piper nigrum. Jest pozyskiwana jako ekstrakt z czarnego pieprzu lub poprzez syntezę chemiczną. Można ją znaleźć także w licznych suplementach zawierających wyciąg z owoców z zawartością piperyny średnio w granicy 50-90%, niekiedy więcej lub 100% czystą piperynę.
Skuteczność piperyny jest potwierdzona kolejnymi badaniami naukowymi, jednak wiele z zastosowań wymagają dalszych analiz, stąd są niekiedy określane jako „możliwe działanie”. Badacze skupiali się m.in. na jej wpływie na proces chudnięcia, usprawnianiu procesów trawiennych oraz hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych, potwierdzając jej pozytywne oddziaływanie.
Piperyna jest dominującym alkaloidem pokarmowym, występującym w owocach i korzeniach gatunków Piper nigrum (pieprz czarny) oraz Piper longum (pieprz długi) z rodziny Piperaceae. Odpowiada za charakterystyczny dla pieprzu ostry i gryzący smak. Wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe[1].
Piperyna sprawdzi się w przypadku problemów ze stresem i niewłaściwą pracą układu nerwowego. Warto po nią sięgnąć, by spowolnić starzenie się komórek w organizmie. Może być również skuteczna u osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Suplementy z piperyną przyjmuje się zazwyczaj do posiłku[2].
Naukowcy przyjrzeli się wpływowi piperyny na ekspresję genów w tkance tłuszczowej. Wyniki pokazały, że piperyna zaburzała aktywność genów odpowiedzialnych za tworzenie nowych komórek tłuszczowych. Składnik ten, podobnie jak np. suplementy z chromem, wspiera również metabolizm[3].
Piperynę znaleźć można przede wszystkim w owocach pieprzu czarnego – występuje w nich w stężeniu ok. 6-7%. Jest również popularnym składnikiem wielu naturalnych suplementów, np. suplementów z kurkumą, ashwagandhą czy żeń-szeniem.
Źródła:
1. L. Gorgani, M. Mohammadi, G. D. Najafpour, M. Nikzad, Piperine - the bioactive compound of black pepper: from isolation to medicinal formulations, "Comprehensive reviews in food science and food safety", nr 16 (1) 2017.
2. Lipiak D., Bioperyna (Piperyna) naturalny związek zwiększający dostępność biologiczną suplementów diety, „Świat Przemysłu Farmaceutycznego” 2 (2009), s. 42-45.
3. Krzystanek A. i in., Piperyna – związek biologicznie czynny, Probl Hig Epidemiol, 2018, 99 (3), 225-237.
4. Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, "Geriatria" 2014, nr 8.
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.