Naturalnie łagodzi stres i wspiera działanie układu nerwowego.
90 Kapsułek / 3 miesiące stosowania
Kategorie
Dieta wegetariańska, która eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego, nieustannie zyskuje na popularności. Dostęp do różnorodnych produktów roślinnych i zamienników mięsa sprawia, że dieta roślinna wcale nie musi być monotonna. Czy jednak dieta wegetariańska to zbilansowana dieta? W produktach pochodzenia zwierzęcego znajdziemy witaminy i składniki odżywcze, w które nie zawsze obfituje dieta wegetariańska. O konieczności suplementacji decyduje nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia organizmu.
61 Produkty
Wyświetlanie 1–12 z 61 wyników
Naturalnie łagodzi stres i wspiera działanie układu nerwowego.
90 Kapsułek / 3 miesiące stosowania
Naturalnie wzmacnia odporność i reguluje poziom cholesterolu.
90 kapsułek / 1.5 miesiąca stosowania
Oczyszcza organizm z toksyn i pomaga zachować wysoką odporność.
120 kapsułek/ miesiąc stosowania
Szybsza regeneracja mięśni i większa wydolność podczas wysiłku.
120 kapsułek / 2 miesiące stosowania
Naturalna odnowa biologiczna dla utrzymania młodej i jędrnej skóry.
120 kapsułek / 3 miesiące stosowania
Skuteczny sposób na zwiększenie zapasów energii i lepszą koncentrację.
90 kapsułek / 1.5 miesiąca stosowania
Silna ochrona przed stresem oksydacyjnym i wyższa odporność.
90 kapsułek / 3 miesiące stosowania
Lepszy metabolizm wydolność oraz poziom cukru i cholesterolu.
90 kapsułek / 3 miesiące stosowania
Intensywne nawilżenie oraz regeneracja dla zdrowszej i jędrniejszej skóry.
90 kapsułek / 3 miesiące stosowania
Wzrost wydolności dla dłuższych i intensywniejszych treningów.
120 kapsułek / 1,5 miesiąca stosowania
Skuteczna detoksykacja i mocne wsparcie dla układu pokarmowego.
90 kapsułek / 1.5 miesiąca stosowania
Naturalna ochrona przed stresem oraz harmonia dla ciała i umysłu.
90 kapsułek / 1,5 miesiąca stosowania
Sprawniejszy metabolizm i detoksykacja dla lepszej kontroli wagi.
120 Kapsułek / 2 miesiące stosowania
Cenne źródło flawonoidów na redukcję stresu oraz spokojny sen.
90 kapsułek / 1.5 miesiąca stosowania
Wyższa wydolność dla ciała i umysłu. Naturalne źródło energii i witalności.
90 kapsułek/ 3 miesiące stosowania
Kompleksowe wsparcie organizmu dla lepszego zdrowia i samopoczucia.
60 kapsułek / 2 miesiące stosowania
Wspomaga funkcje mózgu i działa ochronnie na cały układ nerwowy.
60 kapsułek / 2 miesiące stosowania
Skuteczne i naturalne wzmocnienie dla włosów skóry i paznokci.
60 kapsułek / 2 miesiące stosowania
Poprawia jakość snu oraz reguluje cykl i skraca czas zasypiania.
60 kapsułek / 2 miesiące stosowania
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
60 kapsułek / 2 miesiące stosowania
Witaminy dla wegetarian powinny spełniać dwa podstawowe warunki. Po pierwsze uzupełniać niedobór składników mineralnych i witamin, uwzględniając zapotrzebowanie organizmu osób, które decydują się nie jeść mięsa. Po drugie - suplementy stosujące dietę wegetariańską same nie powinny zawierać produktów odzwierzęcych. Vitama Nature oferuje preparaty witaminowe bazujące wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego, suplementy nie zawierają także laktozy i glutenu.
Osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, są narażone na niedobór witaminy D. Jej głównym źródłem są tłuste ryby morskie. W produktach roślinnych znajdziemy ją w algach morskich. Warto dodać, że witamina D jest syntetyzowana przez organizm człowieka pod wpływem promieniowania UV.
Jednak biorąc pod uwagę naszą szerokość geograficzną i brak dostępu do słońca przez cały rok, warto uzupełnić niedobór witaminy D stosując wegańskie suplementy. Dzięki witaminie D możliwe jest utrzymanie prawidłowego stanu kości, zębów, mięśni i skóry. Witamina D wspiera układ immunologiczny, polecana dla osób dotkniętych spadkiem odporności.
Suplementy dla wegetarian powinny uzupełniać również niedobory witaminy B12 w ich diecie. Jej źródła to jaja, ryby, mleko krowie. Jeśli osoby stosujące dietę wegetariańską sięgają po mleko i jego przetwory, dzienne zapotrzebowanie może zostać pokryte. W przypadku niedoborów tych produktów, warto sięgnąć po suplement diety, gdyż witamina B12 wspiera prawidłową pracę układu nerwowego. Bierze także udział w procesie produkcji energii przez komórki oraz tworzeniu czerwonych krwinek.
Zatem do głównych objawów jej niedoboru zaliczymy uczucie znużenia, zmęczenie, bladość skóry i błon śluzowych - mogą świadczyć o niedokrwistości. Długotrwałe niedobory mogą prowadzić do poważniejszych zaburzeń układu nerwowego, koordynacji ruchowej i problemów z pamięcią.
Zwolennicy diety bezmięsnej, bazujący na pokarmach roślinnych mogą być narażeni na niedobory żelaza. W tym przypadku dobrym wyborem będą posiłki zawierające rośliny strączkowe, będące jego naturalnym źródłem. W zbilansowanej diecie warto sięgać także po witaminę C, która zwiększa biodostępność żelaza.
Kolejnym suplementem diety w diecie wegetariańskiej wartym uwagi, jest ten o wysokiej zawartości wapnia. Nawet zbilansowana dieta wegetariańska może nie dostarczać niezbędnej jego ilości, gdyż głównie znajdziemy go w produktach zwierzęcych.
Do suplementów diety dla osób na dietach wegetariańskich, eliminujących pokarmy pochodzenia zwierzęcego, zaliczmy te zawierające uzupełnienie poziomu kwasów omega-3,-6 i -9 w odpowiednich proporcjach. Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i narządu wzroku. By uzupełnić poziom kwasów omega warto dodawać pestki dyni lub oleju lnianego do dań.
Dobrze, aby dieta wegańska obfitowała w białko pochodzenia roślinnego, będącego źródłem wszelkich aminokwasów egzogennych. Sięgajmy po zwiększone ilości warzyw strączkowych, ziaren zbóż i orzechów na diecie wegańskiej.
Źródła:
1. Appleby, P. N., & Key, T. J. (2016). The long-term health of vegetarians and vegans. Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 287-293.
2. Huang, R. Y., Huang, C. C., Hu, F. B., & Chavarro, J. E. (2016). Vegetarian diets and weight reduction: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of General Internal Medicine, 31(1), 109-116.
3. Le, L. T., & Sabaté, J. (2014). Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts. Nutrients, 6(6), 2131-2147.
4. Dinu, M., Abbate, R., Gensini, G. F., Casini, A., & Sofi, F. (2017). Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(17), 3640-3649.
5. Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970-1980.
6. Turner-McGrievy, G. M., & Wirth, M. D. (2015). A plant-based diet for overweight and obesity prevention and treatment. Journal of Geriatric Cardiology, 12(5), 369-382.
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.