05.11.2020
L-Glutamina – wszechstronne wsparcie dla odporność i sprawności
Glutamina to jeden z dwudziestu dwóch aminokwasów endogennych. Oznacza to, że jest on produkowany samodzielnie przez organizm człowieka. Dla jego pozyskania nie jest konieczne dostarczanie go z zewnątrz. Bywa jednak tak, że ciało człowieka produkuje jego zbyt małe ilości, a te wyprodukowane nie wystarczają, by zaspokoić pełne zapotrzebowanie. Stąd też zachodzi niekiedy potrzeba jego suplementowania. W czym pomaga glutamina? Dlaczego trzeba ją suplementować? Na co działa i jakie są jej zadania w obrębie organizmu człowieka?
Glutamina ma ogromne znaczenie w kilku określonych sytuacjach. Chodzi mianowicie o sytuacje stresowe, urazy i poparzenia czy wzmożoną aktywność fizyczną. Wtedy właśnie jej działanie staje się bardzo istotne dla zachowania dobrego zdrowia i kondycji organizmu, a niekiedy dla odzyskania tego zdrowia.
Spis treści
Na co pomaga glutamina?
Glutamina przejawia szereg bardzo pozytywnych i prozdrowotnych właściwości. Warto się z nimi zapoznać. Choć nie rozwiąże ona problemu w stu procentach, może się przyczynić do jego zneutralizowania lub zredukowania. Co więcej, stosowanie glutaminy jako uzupełnienia swojej codziennej diety ma również bardzo ważne działanie profilaktyczne. Pozwala zapobiegać wielu chorobom i infekcjom, jak również uszkodzeniom czy osłabieniu organizmu.
Wśród najważniejszych właściwości glutaminy należałoby wskazać, że działa ona następująco:
Przyjrzyjmy się zatem dokładniej, jak wygląda zdrowotne wsparcie glutaminy.
Glutamina na odporność organizmu
Sprawny i skuteczny układ immunologiczny jest bardzo ważny dla organizmu. Nie tylko pozwala uchronić się przed infekcjami, ale w razie ich wystąpienia podejmuje szybkie i efektywne działania, które zmierzają do ich zneutralizowania. Właśnie dlatego analizę właściwości glutaminy należy zacząć od tego zagadnienia. Glutamina, zarówno ta produkowana przez organizm człowieka, jak i ta, która dostarczana jest do niego z zewnątrz, z posiłkami wspiera namnażanie i rozwój komórek odpornościowych. To pierwszy aspekt jej wsparcia układu immunologicznego. Ponadto odgrywa ona bardzo ważną rolę podczas produkcji białych ciałek krwi, które również są odpowiedzialne za odporność i zdrowie organizmu. Glutamina jest ważnym źródłem energii dla leukocytów, co również wpływa na ich sprawność i efektywność.
Bardzo ważne jest również, że aminokwas ten poprawia funkcjonowanie bariery jelitowej. Immunologiczna działalność zaczyna się właśnie w jelitach, dlatego też ich sprawne funkcjonowanie jest niezwykle istotne dla budowania odporności. Poprawienie bariery jelitowej pozwala ograniczyć przenikanie bakterii poza układ pokarmowy. To również forma wspierania odporności. Mniejsze przenikanie powoduje, że bakterie tracą możliwość rozwijania się i namnażania. Co za tym idzie, maleje ryzyko rozwoju infekcji. Takie wieloaspektowe wsparcie układu odpornościowego powoduje, że jest ono znacznie skuteczniejsze i bardziej efektywne. Jednocześnie organizm znacznie skuteczniej broni się przed działalnością drobnoustrojów chorobotwórczych.
Szczególnie ma to znaczenie w przypadku różnorodnych infekcji, poparzeń czy urazów. To sytuacje, w których organizm jest osłabiony i narażony na różnorodne zagrożenia. Infekcje wymagają pokonania wirusów i bakterii. W przypadku poparzeń układ immunologiczny musi szybko podjąć działania w kierunku zagojenia ran i przywrócenia równowagi organizmu. Ponadto konieczne jest również zabezpieczenie rany przed wnikaniem drobnoustrojów z zewnątrz – służą temu między innymi pęcherze z surowicą.
Glutamina dla sportowców
Glutamina odgrywa bardzo ważną rolę w przypadku sportowców. Przede wszystkim znacząco podnosi wytrzymałość i wydolność podczas wysiłku fizycznego. Dla sportowców ma to ogromne znaczenie. Dzięki temu mogą stawiać sobie coraz większe wymagania i wyzwania oraz przekraczać własne ograniczenia. Zwiększona wydolność i wytrzymałość pozwala na wykonywanie ćwiczeń trudniejszych, w większej liczbie powtórzeń lub też z większym obciążeniem. W ten sposób organizm się rozwija i nieustannie przesuwa granicę własnych możliwości.
Glutamina wpływa również na utrzymanie masy mięśniowej. Jest to możliwe dzięki temu, że hamuje procesy anaboliczne. Jednocześnie aminokwas ten istotnie wpływa na przyrost mięśni. Dla sportowców, których treningi opierają się właśnie na budowie masy mięśniowej i rozwijaniu swojej sylwetki, ta funkcja glutaminy jest niezwykle istotna. Budowa mięśni odbywa się wówczas podczas intensywnych treningów, które mogą być coraz bardziej wymagające. Wsparciem zaś tych treningów staje się odpowiednio zaprojektowana dieta. Glutamina, jak już wspomniano, jest aminokwasem. Te zaś są budulcami białek. Glutamina stanowi więc istotny budulec białek i jako taka istotnie przyczynia się do budowy masy mięśniowej, jak również do poprawienia jej wydolności i wydajności.
Jej stosowanie pozwala pozbyć się zmęczenia po wysiłku, przyspiesza regenerację organizmu i przygotowuje go do wcześniejszego i szybszego podjęcia kolejnych aktywności. Jednocześnie łagodzi uczucie obolałych mięśni, co nie pozostaje bez znaczenia dla systematycznego trenowania i nieustannego aktywowania mięśni.
Każdy, kto kiedykolwiek podjął się intensywnego wysiłku, wie, czym są zakwasy. To potoczna nazwa uczucia, które jest efektem gromadzenia się kwasu mlekowego w mięśniach. Kwas mlekowy zaś powstaje na skutek różnorodnych przemian białkowych. Glutamina bierze udział i tym samym pomaga w usuwaniu zbędnego amoniaku, który powstaje na skutek tych przemian. W efekcie zmniejsza poziom zakwaszenia mięśni. Nie są tak bolesne po treningu, szybciej wracają do pełnej sprawności, a kolejną aktywność można podjąć znacznie szybciej. Bardzo ważne jest też to, że usuwany jest nie tylko amoniak, ale również inne szkodliwe produkty przemian metabolicznych.
Przyspieszenie regeneracji powoduje, że szybciej można zacząć kolejny trening, a co za tym idzie, szybciej kształtuje się nie tylko sylwetka, ale również tężyzna i wytrzymałość fizyczna. Fakt, że glutamina zmniejsza zakwaszenie organizmu to nie tylko mniejszy ból. Powoduje to, że mięśnie są przygotowane do kolejnego treningu i można podjąć następny wysiłek. Jednocześnie mięśnie są sprawniej budowane i nie podlegają degeneracji z powodu wysiłku, co czasem może się zdarzać
Glutamina jako wsparcie jelit
Glutamina usprawnia proces przemiany materii, ale nie tylko. Pełni również bardzo ważną funkcję w ochronie jelit. Przede wszystkim znacząco usprawnia funkcjonowanie, kondycję i namnażanie komórek jelitowych. Dzięki temu same jelita są znacznie zdrowsze, silniejsze i sprawniejsze. Lepiej też realizują swoje zadania.
Aminokwas ten znacząco poprawia funkcjonowanie bariery jelitowej. Dzięki temu ogranicza przenikanie toksyn poza układ pokarmowy. Tym samym chroni cały organizm i wspiera go w usuwaniu szkodliwych substancji. Co za tym idzie, wskazany jest w przypadku nieszczelności jelit, wrzodach żołądka, wrzodach dwunastnicy oraz przy chorobie Leśniowskiego – Crohna.
W każdej z tych przypadłości glutamina wpływa pozytywnie na gojenie się wrzodów i wspomnianych nieszczelności jelitowych. Naturalnie nie może być ona wykorzystana samodzielnie. Nie stanowi podstawy leczenia, nie jest też jedynym produktem leczniczym. Sytuację należy skonsultować z lekarzem prowadzącym, a glutamina może być wyłącznie uzupełnieniem terapii, a nie jej podstawą czy jedynym elementem. Jest to jedynie suplement diety i nie zastąpi zróżnicowanych i zbilansowanych posiłków, które cechują się różnorodnością składników. W wielu przypadkach nie zastąpi też klasycznej farmakoterapii.
Glutamina dla mózgu
Bardzo ważną funkcją glutaminy jest również jej wpływ na mózg. Usprawnia ona przede wszystkim pamięć i koncentrację. Osoba, która przyjmuje systematycznie glutaminę, zauważa u siebie znacznie wyższy poziom koncentracji i dostrzega, że zapamiętuje dużo więcej informacji. Można więc ją włączyć do swojej diety w czasie wzmożonej koncentracji lub szczególnie intensywnej pracy umysłowej.
Ciekawostką jest również fakt, że w przypadku glutaminy produkowanej przez organizm, w pierwszej kolejności jest ona pożytkowana właśnie na potrzeby mózgu i układu odpornościowego. Dopiero potem jest wykorzystywana na ochronę jelit, układu pokarmowego i mięśni. Jeżeli więc organizm produkuje jej zbyt mało, to całą produkcję wykorzystuje mózg i układ odpornościowy, a na mięśnie i układ trawienny już nie wystarcza. Z tego też powodu warto rozważyć jej suplementację.
Podsumowanie
Jak widać z powyższej analizy, glutamina ma ogromne znaczenie dla układu odpornościowego. Chroni organizm człowieka przed infekcjami i wspiera go w czasie trudnych sytuacji, takich jak poparzenie czy uraz. Wspiera również w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i intelektualnego.
Glutamina jest bardzo wartościowym aminokwasem. Przy problemach układu trawiennego czy też przy problemach z metabolizmem może przynieść widoczną i odczuwalną poprawę. Jest to wszechstronne wsparcie, przy tym bardzo bezpieczne, ponieważ aminokwas ten jest naturalnego pochodzenia i przez to właśnie nie niesie ze sobą zagrożenia w postaci skutków ubocznych. Mimo tego, że glutamina jest bezpieczna, przy jej dawkowaniu i tak warto kierować się ulotką producenta lub skonsultować się z lekarzem. Takie podejście zagwarantuje dodatkowe bezpieczeństwo
Poznaj nasze wybrane kategorie suplementów diety i witamin
Ile l glutaminy dziennie?
Standardowo polecaną dawką jest ok. 5 g l-glutaminy. W przypadku wątpliwości zawsze stosuj się do zaleceń producenta suplementu lub skonsultuj się ze swoim lekarzem.
Czy l glutaminą pomaga schudnąć?
L-glutamina może być pomocna w procesie chudnięcia, ponieważ usprawnia procesy metaboliczne. Warto pamiętać jednak, że suplementacja powinna być traktowana jako uzupełnienie diety redukcyjnej oraz codziennej aktywności fizycznej.
Czy glutaminą podnosi cukier?
Nie. L-glutamina reguluje poziom insuliny i tym samym stabilizuje poziom cukru we krwi. Może również zapobiegać napadom tzw. wilczego głodu
W czym jest najwięcej glutaminy?
Bogatymi źródłami glutaminy są m.in. wołowina, dziczyzna, jakościowy drób, spirulina, a także warzywa: kapusta, brokuły oraz szparagi.
Źródła:
1. Castell LM, Newsholme EA. The effects of oral glutamine supplementation on athletes after prolonged, exhaustive exercise. Nutrition. 1997;13:738-42
2. Shabert JK, Winslow C, Lacey JM, Wilmore DW. Glutamine antioxidant supplementation increases body cell mass in aids patients with weight loss: a randomized, double-blind controlled trial. Nutrition. 1999;15:860-4
3. Rogero MM, Tirapegui JO, Pedrosa RG, Pires ISO, Castro IA. Plasma and tissue glutamine response to acute and chronic supplementation with L-glutamine and L-alanyl-L-glutamine in rats. Nutr Res. 2004;24:261-70
4. Shabert JK, Winslow C, Lacey JM, Wilmore DW. Glutamine antioxidant supplementation increases body cell mass in aids patients with weight loss: a randomized, double-blind controlled trial. Nutrition. 1999;15:860-4,
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19056578/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25466655/
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.