Darmowa dostawa 120 dni na zwrot Gwarancja naturalnych skladników Gwarancja oryginalności
probiotyk_czym_jest

Probiotyki – równowaga dla jelit i naturalna ochrona dla odporności

Naturalne probiotyki odbudowują florę bakteryjną organizmu i zapewniają naturalne wsparcie dla osłabionego układu odpornościowego. Dostarczają do organizmu bakterie, bez których zdrowe funkcjonowanie organizmu byłoby niemożliwe. Dlaczego warto sięgać po probiotyki? I w jakich sytuacjach je stosować?

Czym są probiotyki i jak działają?

Probiotyki to preparaty, które stanowią wyselekcjonowane kultury bakteryjne (najczęściej bakterie kwasu mlekowego) lub drożdże. Flora jelitowa jest konieczna dla prawidłowego i zdrowego funkcjonowania organizmu. Probiotyki w odpowiednich ilościach, jako żywe drobnoustroje, stymulują perystaltykę jelit oraz produkcję przeciwciał zapewniających wysoką odporność.

Podstawową rolą probiotyków jest odbudowa flory bakteryjnej, która występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym. Wspierają też funkcjonowanie układu immunologicznego w organizmie, pomagają usprawnić procesy trawienne i zwiększają zdolność organizmu polegającą na przyswajaniu cennych składników odżywczych.

Probiotyki spełniają także ważne zadanie w trakcie antybiotykoterapii. Antybiotyki niszczą bakterie chorobotwórcze, ale jednocześnie dochodzi też do niszczenia bakterii probiotycznych. Doustnie przyjmowane probiotyki pomagają zapobiec zaburzaniem w obrębie mikrobioty jelitowej i podnoszą zredukowaną liczbę tych bakterii, które mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową.

Rodzaje probiotyków oraz szczepy probiotyczne

Probiotyki mogą występować jako produkt leczniczy, suplement diety lub preparaty o przeznaczeniu medycznym. Można także spotkać się z ich obecnością w produktach spożywczych takich jak kefir lub jogurt.

Do wytworzenia żywności funkcjonalnej oraz środków probiotycznych stosuje się często bakterie z rodzaju:

  • Bifidobacterium
  • Lactobacillus
  • Lactococcus
  • Streptococcus

Każdy szczep powinien być dobrze przebadany oraz opisany za pomocą 3 wartości: rodzaj, gatunek, znacznik literowo-cyfrowy. W zależności od szczepu, właściwości danego probiotyku mogą się różnić. Szczepy, które stosuje się w preparatach probiotycznych stosowanych przez człowieka powinny być pozyskiwane z jego mikrobiomu.

probioty_wzmacnianie_odpornosci

Klasyfikacja szczepów bakterii jako probiotyku - wytyczne

Aby konkretne szczepy drobnoustrojów mogły zostać zastosowane przez człowieka jako probiotyki, muszą spełniać wytyczne ustalone przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO). Dotyczą one właściwości takich jak:

  • Łatwość w kolonizacji przewodu pokarmowego
  • Odporność na niskie pH, którym odznacza się sok żołądkowy
  • Zdolność do przyczepiania się do komórek nabłonka w jelitach
  • Żywotność w obecności żółci
  • Przeciwstawne dla bakterii patogennych działanie w przewodzie pokarmowym
  • Pochodzenie od człowieka
  • Bezpieczny wpływ na organizm człowieka

Decydując się na wybór konkretnego probiotyku, należy zwrócić uwagę na zastosowaną nazwę, liczbę szczepów oraz to, czy preparat poddawany był badaniom klinicznym.

Wpływ probiotyków na poprawne działanie układu odporności

Błony śluzowe wyścielające przewód pokarmowy stanowią miejsce, w którym dochodzi do przenikania drobnoustrojów do organizmu. Stosowanie probiotyków pomaga stworzyć solidną ochronę przed infekcjami. Hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych oraz drobnoustrojów różnego typu.

Układ pokarmowy spełnia role takie jak trawienie i wchłanianie odżywczych substancji. Warto jednak pamiętać, że do jego zadań należy także ochrona organizmu przed infekcjami. Jeśli mikroflora w układzie pokarmowym jest zaburzona, osłabia się także funkcjonowanie układu immunologicznego. Stan zaburzonej równowagi wynika często ze stosowania antybiotyków, które niszczą bakterie probiotyczne. Inną przyczyną jest też nieprawidłowa dieta. Przyjmowanie probiotyków jest zalecane w trakcie antybiotykoterapii, ale warto stosować preparaty z odpowiednimi szczepami bakterii także prewencyjnie, w celu zapobiegnięcia rozwoju bakterii chorobotwórczych.

Probiotyki jako bezpieczne wsparcie dla układu trawiennego

Obszar działania probiotyków to żołądek lub jelita, w których mogą spełniać swoją funkcję ochronną. Probiotyki uszczelniają jelita i zapewniają naturalną ochronę przed ,,złymi” bakteriami. Stosowanie probiotyków pobudza też organizm do produkcji substancji wykazującej właściwości antybakteryjne. Podawanie wyselekcjonowanych szczepów drobnoustrojów w formie preparatów doustnych skutkuje ich namnażaniem i pomaga przeciwstawiać się drobnoustrojom o charakterze patogennym (powodującym występowanie zakażeń).

Wykazano, że probiotyki mogą pomagać w załagodzeniu negatywnych skutków różnego typu nietolerancji, w tym także nietolerancji laktozy. Włączenie probiotyków do diety zalecane jest także w przypadku pojawienia się biegunki, chorób jelit oraz bakterii Helicobacter pylori powodującej powstawanie wrzodów na żołądku i dwunastnicy.

Probiotyki a biodostępność składników odżywczych

Zdrowe odżywianie czasami może okazać się niewystarczające, kiedy jelita nie działają tak, jak należy. Zastosowanie probiotyków poprawia funkcjonowanie jelit i zwiększa wchłanialność składników odżywczych. Dzięki temu stosowana dieta może przynosić oczekiwane rezultaty. Probiotyki odgrywają też ważną rolę w wytwarzaniu cennych dla zdrowia witamin. Mowa tutaj zwłaszcza o witaminach z grupy B (B1, B2, B3, B6, B8, B9,B12) oraz witamin K1, oraz K2.

probiotyk_wplyw_na_wage

Wpływ probiotyków na łagodzenie alergii i atopii

Probiotyki uszczelniają ściany jelita, zmieniają skład mikroflory jelitowej i redukują ilość bakterii chorobotwórczych. Dotychczasowe badania wykazują pozytywny wpływ stosowania probiotyków na leczenie alergii oraz ich zapobieganiu. Kobiety ciężarne przyjmujące probiotyk co najmniej 2 miesiące przed porodem i podające probiotyk noworodkowi przez pierwsze pół roku jego życia mogą w ten sposób zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób alergicznych, a zwłaszcza atopowego zapalenia skóry.

Rola probiotyków w przeciwdziałaniu otyłości

Mikrobiota u osób walczących z nadwagą lub otyłością różni się od mikrobioty osoby szczupłej. Wszelkie zaburzenia w jej obrębie mogą powodować trudności z redukcją wagi. Obecność konkretnych szczepów bakterii pomaga ograniczyć ilość tłuszczu wchłanianego wraz z pożywieniem. Probiotyki zapewniają też większe uczucie sytości, mają wpływ na prawidłowy przebieg metabolizmu i wspierają procesy trawienne.

Szerokie zastosowanie probiotyków

Probiotyki są wykorzystywane często w ramach uzupełnienia kuracji mających na celu poprawę zdrowia i samopoczucia. Najczęściej dotyczy to zaburzeń takich jak:

  • Biegunka. Probiotyki okazują się pomocne zarówno w przypadku biegunki wywołanej wirusami (np. rotawirus), jak i przy biegunkach spowodowanych obecnością laseczki clostridium difficile.
  • Zespół jelita drażliwego (IBS). Podawanie probiotyków w IBS wpływa korzystnie na eliminację dolegliwości będących następstwem tej choroby. Dotyczy to szczególnie objawów takich jak wzdęcia, bóle brzucha oraz biegunka.
  • Biegunka poantybiotykowa. Przyjmowanie probiotyków jest wskazane zarówno w ramach profilaktyki, jak i w przypadku leczenia rozwolnień pojawiających się w wyniku stosowania antybiotyków.
  • Choroba wrzodowa spowodowana bakterią Helicobacter pylori. Stosowanie probiotyku z odpowiednim szczepem wspiera prawidłowe działanie błony śluzowej w żołądku i jelitach. Wprowadza się je jako działanie prewencyjne choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy spowodowanej zakażeniem Helicobacter pylori oraz jako wsparcie przy stosowaniu antybiotyku zwalczającego tę przypadłość
  • Dysbakterioza. Zbyt mała ilość lub też brak bakterii probiotycznych w przewodzie pokarmowym może wywoływać bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. W leczeniu tej przypadłości stosuje się probiotyki, które pomogą przywrócić równowagę w obszarze flory bakteryjnej jelit.
  • Alergie, w tym także atopowe zapalenie skóry (AZS). Probiotyk łagodzi objawy alergii, eliminuje z organizmu bakterie chorobotwórcze i uszczelnia ściany jelit. Wykazuje korzystne działanie dla zwalczania objawów alergii oraz dla zapobiegania rozwoju chorób takich jak AZS.
  • Zaburzenie gospodarki lipidowej (hipercholesterolemia). Wybrane szczepy probiotyków mają działanie antycholesterolowe. Mogą redukować ilość tłuszczu wchłanianego z przewodu pokarmowego i obniżać w ten sposób poziom cholesterolu we krwi.
  • Osłabiona odporność. Zaburzenia równowagi fizjologicznej w obrębie mikroflory bakteryjnej jelit sprzyja częstym infekcjom. Dla zwiększenia odporności, preparaty z bakteriami probiotycznymi warto stosować przez cały rok.
  • Zakażenia bakteryjne i grzybicze. Probiotyk zwalcza bakterie odpowiedzialne za zakażenie i pomaga odbudować mikroflorę jelitową. Rodzaj probiotyku należy dobrać ze względu na konkretny obszar występowania zakażenia, np. w przypadku infekcji intymnych zaleca się profilaktyczne stosowanie probiotyku ze szczepem bakterii Lactobacillus.
  • Zakażenie dróg oddechowych u dzieci. Stosowanie probiotyków pomaga zapobiegać wirusowym infekcjom dróg oddechowych. Modyfikowanie mikroflory jelitowej już na wczesnych etapach życia może znacząco zredukować epizody tego typu infekcji.
  • Zakażenie dróg moczowych. Probiotyki przeciwdziałają przemieszczaniu się bakterii, które są odpowiedzialne za infekcje górnego układu moczowego. Konkretne szczepy bakterii dostarczane wraz z probiotykiem mogą migrować do cewki moczowej i stają się naturalną ochroną przeciwko namnażaniu się bakterii i grzybów w tym obszarze.
  • Nowotwory. Stosowanie probiotyków jest zalecane dla zapobiegania powstawaniu nowotworów oraz dla redukcji objawów żołądkowo-jelitowych u pacjentów onkologicznych poddanych chemio- i radioterapii.

Probiotyki mogą być kojarzone wyłącznie jako wsparcie dla antybiotykoterapii, jednak warto się nimi zainteresować, ponieważ posiadają też wiele innych, cennych właściwości. Probiotyki sprawdzają się zarówno w ramach szeroko zakrojonej profilaktyki, jak i podczas leczenia różnego typu schorzeń. Przyjmowanie probiotyków może mieć charakter doraźny, ale coraz więcej osób decyduje się na stosowanie ich przez cały rok dla lepszego zdrowia i samopoczucia.

TE WPISY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Projekt bez tytułu(58)
Różeniec górski i jego naturalne właściwości wspierania organizmu

Różeniec górski i jego naturalne właściwości wspierania organizmu Różeniec górski (Rhodiola rosea) oferuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. Ze względu na swoje działanie adaptogenne, stosowany jest powszechnie w tradycyjnej medycynie wschodniej. Współczesne badania również potwierdzają lecznicze własności różeńca, który postrzega się …

Różeniec górski i jego naturalne właściwości wspierania organizmu

l_arganina_kompleksowa_ochrona_zdrowia
L-Arginina i jej kompleksowe wsparcie dla zdrowia i odporności

L-Arginina i jej kompleksowe wsparcie dla zdrowia i odporności Podejmowanie intensywnego wysiłku fizycznego przynosi określone efekty dla sylwetki, ale jednocześnie może być także niezwykle wyniszczające dla organizmu. Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować z wytężonej aktywności. Wystarczy zadbać o …

L-Arginina i jej kompleksowe wsparcie dla zdrowia i odporności

Projekt bez tytułu(52)
Działanie L-Karnityny – Dlaczego warto ją stosować.

Działanie L-Karnityny – Dlaczego warto ją stosować Co to jest L-karnityna? L-karnityna jest naturalnym aminokwasem, który wytwarzany jest przez ludzki organizm. Oznacza to, że jest ona aminokwasem endogennym. Zdrowy organizm produkuje jej tyle, by wystarczyło to na dobowe zapotrzebowanie. Bilans …

Działanie L-Karnityny – Dlaczego warto ją stosować.

Przewiń do góry