Spirulina – Efekty stosowania i jej właściwości odchudzające

Spirulina – efekty stosowania i jej właściwości odchudzające

Spirulina słynie ze swoich właściwości detoksykujących, posiada cenne wartości odżywcze, wspiera system immunologiczny i może obniżać poziom cholesterolu LDL oraz podnosić poziom cholesterolu HDL. Spirulina jest rośliną, której dobroczynne właściwości może wykorzystać wiele osób – jej białka nie wywołują alergii! Kiedy warto stosować spirulinę? Dla kogo szczególnie polecane są suplementy diety z zawartością tego składnika? Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania!

Spirulina platensis jest rodzajem algi morskiej o zabarwieniu zielono-niebieskim. Spirulina występuje naturalnie wyłącznie w niektórych regionach świata: Azji, Ameryce Południowej i Środkowej oraz w niektórych częściach Afryki. Spirulina od dawna wykorzystywana jest jako dodatek do diety, ponieważ posiada wysoką zawartość białka – stanowi aż 65-79% jej składu.

Spirulina i jej bogate właściwości odżywcze

Spirulina jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka i dostarcza niezbędnych aminokwasów. Ponadto zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także jest źródłem ważnych dla zdrowia organizmu składników mineralnych, tj.: żelazo, wapń, potas, magnez. Spirulina zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), C, E, PP, kwas foliowy. Jednym ze składników spiruliny jest fikocyjanina, czyli niebieski barwnik nadający jej ciemnoturkusowy kolor. Zawiera również beta karoten i chlorofil.

Spirulina wpływa korzystnie na odporność organizmu. Głównie dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych. Spirulina zwiększa produkcję przeciwciał i cytokin, czyli białek zwalczających infekcje, aktywuje limfocyty T i limfocyty B oraz przyczynia się do gromadzenia podstawowych komórek układu odpornościowego w tkankach.

Popularne kategorie suplementów

Spirulina – właściwości

Jak jeszcze działa spirulina? Właściwości, jakie ją wyróżniają to działanie:

  • przeciwwirusowe
  • przeciwbakteryjne
  • antyoksydacyjne

Swoje działanie przeciwzapalne spirulina zawdzięcza obecności karotenu oraz fikocyjaniny, czyli substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Udowodniono, że podłożem wielu dolegliwości są wolne rodniki, a spirulina może je skutecznie neutralizować i chronić przed rozwojem niektórych chorób, w tym także nowotworów.

Spirulina może przyczyniać się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz obniżać poziom cholesterolu. Badania wskazują, że może regulować ciśnienie krwi i chronić przed marskością wątroby, a także neutralizować toksyczne działanie metali ciężkich na organizm ludzki. Wykazuje zdolność do wyłapywania szkodliwej rtęci, kadmu, czy ołowiu.

Zastosowanie spiruliny

Pozytywny wpływ spiruliny docenili nie tylko producenci suplementów diety, ale także specjaliści branży kosmetycznej. Jej właściwości są wykorzystywane do produkcji kosmetyków poprawiających kondycję skóry suchej, dojrzałej i alergicznej. Przyczynia się do poprawy poziomu nawilżenia, wpływa korzystnie na zachowanie elastyczności, dzięki czemu może opóźniać procesy starzenia.

Spirulina może również przyspieszać proces gojenia się ran, redukować problem z łojotokiem, zwalczać podrażnienia i zaczerwienienie skóry. Spirulina korzystnie wpływa na proces produkcji czerwonych krwinek, a w efekcie do pobudzenia odbudowy i regeneracji uszkodzonych komórek organizmu.

Kiedy sięgnąć po suplement diety ze spiruliną?

Po suplementy spiruliny można sięgnąć w ramach dodatkowego wsparcia układu odpornościowego podczas okresu zachorowań na infekcje bakteryjne i wirusowe. Zdolność spiruliny do pobudzenia układu immunologicznego może pomóc uniknąć niektórych chorób! Udowodniono, że przyjmowanie spiruliny może obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego jest składnikiem polecanym w przypadku pacjentów chorujących na cukrzycę.

Suplement diety zawierający spirulinę może okazać się cennym wsparciem dla osób, które chcą poprawić procesy trawienne i przemianę materii, a w efekcie osiągnąć redukcję masy ciała. Wykazano, że barwnik fikocyjanina nie tylko pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, ale także pozwala szybciej osiągnąć uczucie sytości – wpływa na zmniejszenie apetytu. Zawiera błonnik, który wytwarza śluzową osłonkę na ściankach jelit, a w efekcie ogranicza wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów. Ponadto spirulina zawiera niezbędne aminokwasy, witaminy i pakiet składników odżywczych, co pozwala podnieść poziom energii i wytrzymałość mięśniową.

Jak przyjmować spirulinę? Czy jest bezpieczna?

Czy spirulina może wywoływać skutki uboczne? Czy są jakiekolwiek przeciwwskazania do jej stosowania? Spirulina jest składnikiem, którego bezpieczeństwo potwierdziło wiele badań. W przypadku spiruliny optymalną dawkę ustalono 1-4 g na dobę. Przyjęcie zbyt dużej ilości nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak może prowadzić do wystąpienia objawów ze strony przewodu pokarmowego, tj. nudności, wzdęcia, biegunkę.

Kto nie może stosować spiruliny?

Ostrożność powinny jednak zachować osoby, które zmagają się z chorobami przewlekłymi (głównie cierpiący na choroby autoimmunologiczne) lub przyjmujące na stałe leki, a także kobiety w ciąży i w okresie laktacji. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym, aby ocenił, czy suplement diety ze spiruliną pozwolą przynieść pożądane korzyści i nie doprowadzą do skutków ubocznych. Jednocześnie należy pamiętać, aby wybierać wyłącznie preparaty zaufanych producentów, którzy dbają o jakość oferowanych produktów. Zapraszamy zatem do bliższego zapoznania się z ofertą Vitama Nature!

Żródła:

  1. Jękot B., Muszyńska B., Mastalerz T., Piórecka B. Spirulina (arthrospira) - badania nad działaniem leczniczym i jej właściwości prozdrowotne. Farmacja polska tom 70, nr 11, rok 2014 ISSN 0014‑8261, s. 607-614. Dostęp: https://www.ptfarm.pl/pub/File/Farmacja%20Polska/2014/__FP%202014-11.pdf#page=19
  2. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O. Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości. Medycyna Rodzinna 1(18): 18-22.
  3. Ali K., Saleh M.: 2012. Spirulina - An Overview. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 4(3), 9-15.
Katarzyna Olszańska
Katarzyna Olszańska

Dyplomowany dietetyk, od lat związana z rynkiem suplementów diety w Polsce. Wspomaga w tworzeniu i opracowywaniu planów dietetycznych oraz właściwej suplementacji. Prywatnie mama dwójki dzieci, miłośnik pływania i jazdy na rowerze.

Poznaj nasze produkty

TE WPISY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

naturalne adaptogeny
Silne adaptogeny prosto z natury

Silne adaptogeny prosto z natury Natura obdarzyła nas roślinami nie tylko pięknymi, pachnącymi czy jadalnymi. Dała nam również takie, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Przywracają równowagę organizmu, wspierają leczenie, podnoszą poziom odporności, czy ułatwiają dostosowanie się do zmieniających się …

Silne adaptogeny prosto z natury

thumbnail1
Co to jest Ashwagandha i jak działa?

Co to jest Ashwagandha i jak działa ? Ashwagandha jest to krzew, którego właściwości zdrowotne zostały już dawno dokładnie poznane. Mimo tego nadal są dokładnie badane. Krzew ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywać można zarówno liście, korzenie, jak i owoce tej …

Co to jest Ashwagandha i jak działa?

ashwaganda_na_trudne_czasy
Ashwagandha – naturalny sposób na stres

Ashwagandha – naturalny sposób na stres Szybkie tempo życia, napięcia i nerwy, a do tego cała masa obowiązków powodują, że organizm przestaje radzić sobie z obciążeniem, a stres zaczyna odciskać na nim swoje piętno. Spada odporność, a to otwiera drzwi …

Ashwagandha – naturalny sposób na stres

Shopping Cart
Dołącz do listy oczekujących Poinformujemy Cię, gdy produkt znów będzie dostępny. Podaj poniżej swój adres e-mail aby otrzymać powiadomienie o dostępności produktu.
Scroll to Top