Zielone wsparcie chlorelli

Projekt bez tytułu(96)

Zielone wsparcie chlorelli

Chlorella to jednokomórkowy organizm, który należy do grupy glonów, a dokładnie zielenic. Jest niezwykle bogata w wiele wartościowych substancji odżywczych, które stanowią ważne uzupełnienie codziennej diety. Chlorella ma również stosunkowo wysoki poziom barwnika zielonego – chlorofilu. Jego obecność odgrywa istotną rolę w regulowaniu procesów trawiennych człowieka, ale nie tylko. To zielone wsparcie, które pomoże odzyskać dobrą kondycję, dobre samopoczucie i wysoką odporność. Dodatkowo pomoże w kłopotach trawiennych i przy nadciśnieniu. Na co jeszcze pomoże i jak można ją zastosować?

Chlorella jest znanym od lat jednokomórkowym glonem, który należy do rodzaju zielenic. Jest to roślina niezwykle bogata w chlorofil. To on jest odpowiedzialny za znaczną część jej pozytywnych właściwości.

Chlorella działa głównie w obszarze układu trawiennego i procesów trawiennych. Na tym jednak nie kończą się jej zadania. Jej przyjmowanie wpływa pozytywnie na poprawę pamięci i procesów związanych z koncentracją.

Zakres oddziaływań chlorelli to różnego rodzaju obszary układu trawiennego oraz różnorodne procesy trawienne. Wśród nich wymienić należałoby:

  • obniżanie „złego” cholesterolu (LDL);
  • usprawnianie pracy układu pokarmowego
  • usprawnianie pracy wątroby, żołądka i jelita;
  • spalanie tkanki tłuszczowej;
  • wsparcie procesów przemiany materii;
  • wsparcie metabolizmu energetycznego.

Do tego chlorella przyczynia się do:

  • oczyszczenia organizmu z toksyn;
  • wsparcia układu odpornościowego
  • produkcji białych krwinek
  • naturalnej regeneracji skóry
  • rewitalizacji włosów
  • wsparcia układu krążenia
  • redukcji nadciśnienia
  • wsparcia pamięci i koncentracji

Nie można też pominąć tego, że glon ten działa:

  • przeciwzapalnie
  • przeciwbakteryjnie
  • przeciwwirusowo
  • przeciwgrzybicznie
  • antyoksydacyjnie

Lista pozytywnych właściwości jest więc całkiem spora. W jaki sposób przejawiają się te właściwości i jaki mechanizm stoi za taką właśnie działalnością chlorelli?

Chlorella na podwyższony cholesterol

W przypadku podwyższonego cholesterolu LDL, zwanego potocznie „złym cholesterolem”, systematyczne przyjmowanie chlorelli działa bardzo pozytywnie, ponieważ pozwala obniżyć jego poziom, a tym samym udrożnić światło naczyń krwionośnych. W momencie, gdy poprawia się przepustowość naczyń krwionośnych, wpływa to pozytywnie na ciśnienie krwi, które obniża się do prawidłowego poziomu.

Wiele obszarów ludzkiego ciała jest ze sobą bardzo silnie powiązanych, stąd właśnie poprawa w obrębie jednego obszaru, ściśle się wiąże z poprawą w innym.

Obniżenie cholesterolu jest możliwe przez zawarte w chlorelli karotenoidy. Chodzi tu głównie o luteinę, zeaksantynę i alfakaroten. Druga rzecz to fakt, że chlorella absorbuje kwasy tłuszczowe w przewodzie pokarmowym, zarówno te z pożywienia, jak i te z żółci, w tym właśnie cholesterol. To powoduje, że jego poziom we krwi spada.

Projekt bez tytułu(97)

Chlorella a wsparcie wątroby

Prowadzone badania wykazały, że chlorella ma bardzo pozytywny wpływ na poprawę stanu zdrowia wątroby. Zarówno w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C, jak i niealkoholowego stłuszczenia zapalnego wątroby. Przyjmowanie tego suplementu znacząco obniżyło poziom aminotransferazy alaninowej (ALAT) oraz nieznacznie obniżyło poziom aminotransferazy asparginowej (AST). Obydwa te enzymy świadczą o poważnych zaburzeniach pracy wątroby. Zanotowane spadki są wskaźnikiem poprawy funkcjonowania wątroby, a to bardzo istotna informacja. Warto również wiedzieć, że sami pacjenci odczuwają poprawę samopoczucia. Deklarują, że mają więcej energii, a dodatkowo lepiej postrzegają jakość swojego życia.

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Wiele badań koncentruje się na oczyszczających właściwościach chlorelli. Dziś już wiadomo, że oczyszcza ona organizm z toksyn, metali ciężkich i substancji ubocznych, które przyjmowane są na przykład z lekami. To działanie oczyszczające ma ogromne znaczenie. Chlorellę można bowiem stosować również po radioterapii i chemioterapii, gdy organizm pełen jest toksycznych i szkodliwych substancji, których przyjęcie było niezbędne dla pokonania komórek nowotworowych.

Wiele substancji toksycznych, które zostają rozłożone do mniej szkodliwych lub aktywnych produktów, jest transportowane w tłuszczach, w tym również w żółci z wątroby, do jelita cienkiego. Tam zachodzi proces wchłaniania. Dla „zaoszczędzenia” wchłaniana jest również żółć, która dociera do jelita. Organizm wchłania ją, by wróciła do wątroby i nie było konieczne jej ponowne produkowanie. W związku z tym, że właśnie w żółci znajduje się spora część różnorodnych substancji toksycznych, może dojść do sytuacji, w której krążą one kilkukrotnie na trasie jelito – wątroba.

Chlorella wiąże kwasy tłuszczowe. Przy tej okazji „zabiera” również rozpuszczone w nich substancje. W ten właśnie sposób dochodzi do ich usuwania z organizmu. Są wydalane razem z chlorellą i nie podlegają wchłanianiu zwrotnemu.

Zielone wsparcie odporności

Jelito cienkie jest bardzo ważnym elementem układu odpornościowego. Jak wyżej wspomniano, chlorella działa również w tym obszarze. Wiąże wspomniane tłuszcze i w ten sposób oczyszcza samo jelito, które przez to wydajniej pracuje. Wydajniej również chroni nasz organizm przed działaniem różnorodnych mikroorganizmów.

Ponadto, chlorella bogata jest w cynk, witaminy i minerały, które stanowią naturalne wsparcie dla organizmu.

Przyjmowanie chlorelli wpływa także na poziom i reaktywność białych krwinek. Dzięki aldze wspierana jest produkcja białych krwinek, a jak wiadomo, są one odpowiedzialne za zwalczanie szkodliwych mikroorganizmów i drobnoustrojów. Sprawne i skuteczne białe krwinki efektywnie chronią organizm i nie pozwalają na rozwój infekcji.

Okazuje się, że chlorella ma również działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Tym samym wspiera układ odpornościowy w walce z tymi organizmami.

Przy tej okazji warto również wspomnieć, że jest to suplement, który działa także przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Wsparcie metabolizmu dzięki chlorelli

Bardzo ważną właściwością jest stymulowanie metabolizmu przez przyjmowaną chlorellę. Jej działanie w układzie pokarmowym polega na tym, że wpływa na jego skuteczniejszą i bardziej efektywną pracę. Usprawnienie działania poszczególnych narządów, takich jak wątroba, żołądek czy jelito powoduje, że produkty odżywcze są sprawniej trawione, wiązane i wydalane, a to, co ma zostać wchłonięte, szybciej zostaje wchłonięte. Metabolizm jest szybki i sprawny.

Wspomniano już, że chlorella wiąże tłuszcze. Dzięki temu nie odkładają się one i nie tworzą tkanki tłuszczowej, a ta, która już powstała jest systematycznie spalana. Bierze udział w procesach metabolicznych i zamieniana jest na energię. Spalanie tkanki tłuszczowej, poza poprawą ogólnego samopoczucia oraz kondycji organizmu, wpływa również na poprawę figury, co dla wielu osób ma ogromne znaczenie. Przyjmowanie chlorelli pomaga więc w procesach odchudzania.

Projekt bez tytułu(98)

Chlorella dla urody

Warto wspomnieć, że chlorella przyczynia się również do poprawy naszej urody. Usprawnia naturalne procesy regeneracji skóry, co przyspiesza gojenie ran i ich zabliźnianie. Wszystko to za sprawą kompleksu CGF. Systematyczne przyjmowanie chlorelli powoduje, że powstające rany goją się szybko i praktycznie bez śladu. Skóra regeneruje się bardzo sprawnie.

W zakresie urody, alga ta wspiera również rewitalizację włosów. Dzięki niej stają się grubsze, zdrowsze i silniejsze. Nie łamią się już tak szybko i dużo lepiej wyglądają. Zyskują blask i elastyczność.

Kolejny element z tego obszaru to fakt, że chlorella powoduje, że osoba, która ją przyjmuje, odczuwa znacznie mniejsze zmęczenie i znużenie. To też odbija się na jej twarzy, która wygląda na znacznie zdrowszą i bardziej wypoczętą. To zaś z pewnością dodaje jej urody.

Źródło wielu substancji odżywczych

Zanim chlorella stała się suplementem diety, który wspiera w trudnościach ze zdrowiem, znacznie wcześniej stanowiła istotny element diety, a w niektórych okolicznościach nawet jej podstawę. Wszystko dlatego, że w jej składzie znajduje się wiele bardzo wartościowych substancji.

Wystarczy, by wymienić witaminę B 12, witaminę C i wiele innych substancji odżywczych.

Dzięki temu stanowi również źródło pożywienia dla osób o szczególnej diecie. Uzupełni braki substancji odżywczych, które mogą się pojawić, chociażby podczas stosowania diety wegańskiej. Chlorella jest bardzo ważnym składnikiem diety dla osób z anemią oraz dla kobiet w ciąży. Uzupełnia braki substancji odżywczych, uzupełnia sole mineralne i mikroelementy, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dodatkowe wsparcie od chlorelli

Choć najważniejsze właściwości chlorelli zostały już omówione, warto wspomnieć jeszcze o jednym aspekcie. Mianowicie, chlorella wpływa również na pamięć i koncentrację. Systematyczne przyjmowanie tego suplementu powoduje, że usprawniają się procesy koncentracji, uwaga skupiana jest skuteczniej i bardziej efektywne, wydłuża się również czas skupienia. To wpływa zaś na procesy zapamiętywania. Im lepiej przyswajane są różnorodne informacje, tym łatwiej można je zapamiętać. Dodatkowo, procesy odpowiedzialne za zapamiętywanie są też wspierane przez sole mineralne i mikroelementy przyswajane wraz z algą. Samo zapamiętywanie staje się więc znacznie skuteczniejsze.

Na podstawie powyższych informacji widać wyraźnie, jak wielkie znaczenie zdrowotne ma chlorella. To ważny i bardzo cenny składnik diety osób, które chcą poczuć się lepiej, chcą poprawić swoje procesy metaboliczne i usprawnić układ trawienia oraz jego funkcje. Naturalnie, trzeba pamiętać, że chlorella nie może zastąpić zbilansowanej i przemyślanej diety, która bogata jest w różnorodne produkty i składniki. Może natomiast stanowić jej bardzo wartościowe uzupełnienie. Przyjmowanie chlorelli poprawia nastrój, samopoczucie i kondycję. Wspiera działanie narządów wewnętrznych i pozytywnie wpływa na wygląd zewnętrzny. To po prostu wartościowy dodatek do codziennych posiłków Twoich i Twojej rodziny. Warto więc rozważyć jego systematyczne przyjmowanie. Choć warto też skonsultować to z lekarzem.

Czy spirulina szkodzi na wątrobę?

Spirulina, choć przyspiesza procesy regeneracyjne w wątrobie, może również działać na nią negatywnie przez zawartość hepatotoksyn. Wątpliwości najlepiej jest rozwiać w rozmowie z lekarzem.

Na co jest spirulina?

Spirulina jest bogatym źródłem białka, aminokwasów i witamin. Działa przeciwzapalnie i oczyszczająco. Może być również stosowana jako element profilaktyki miażdżycowej czy nowotworowej.

Źródła:

1. Yamamoto M, Kurihara I, Kawano S. Late type of daughter cell wall synthesis in one of the Chlorellaceae, Parachlorella kessleri (Chlorophyta, Trebouxiophyceae). Planta 2005;221:766-75.
2. Biedlingmaier S, Wanner G, Schmidt A. A correlation between detergent tolerance and cell wall structure in green algae. Z Naturforsch, C: Biosci 1987;42:245-50
3. Gonzalez LE, Bashan Y. Increased growth of the microalga Chlore/la vulgaris when coimmobilized and cocultured in alginate beads with the plantgrowth-promoting bacterium Azospirillum brasilense. Appl Environ Microbiol 2000;66:1527-31
4. LebskyVK, Gonzalez-Bashan LE, Bashan Y. Ultrastructure ofinteraction in alginate beads between the microalga Chlore/la vulgaris with its natural associative bacterium Phyllobacterium myrsinacearum and with the plant growthpromoting bacteriumAzospirillum brasilense. Can] Microbiol 2001;47:1-8
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12492223/

Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.

mgr Wojciech Zamysłowski
mgr Wojciech Zamysłowski

Technolog żywności, specjalista wdrażania suplementów diety. Na co dzień pracujący w jeden z dużych firm produkujących suplementy diety i leki OTC. Odpowiedzialny za przygotowywanie receptur, instrukcji oraz norm produkowania suplementów diety. Swoją wiedzą i doświadczeniem wspomaga wiedzą i doświadczeniem na temat surowców i ekstraktów oraz ich praktycznego zastosowania w codziennej suplementacji.

Poznaj nasze produkty

TE WPISY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Diglicynian magnezu – Co to jest? Zastosowanie, działanie i właściwości

Diglicynian magnezu – co to jest? Zastosowanie, działanie i właściwości Magnez to jeden z pierwiastków koniecznych do zachowania prawidłowej pracy układów i narządów w ludzkim organizmie. Wspiera układ nerwowy, bierze udział w produkcji energii i procesie podziału komórek. Choć obecny …

Diglicynian magnezu – Co to jest? Zastosowanie, działanie i właściwości

Projekt_bez_nazwy
Suplementy na cholesterol – Jakie wybrać? Opinie

Suplementy na cholesterol – Jakie wybrać? Opinie Cholesterol jest niezbędny do budowy błon komórkowych, syntezy witaminy D i produkcji hormonów. Mimo że pełni ważną rolę w organizmie, problemem staje się nadmiar jego „złej” frakcji LDL. Wówczas pojawia się konieczność wdrożenia …

Suplementy na cholesterol – Jakie wybrać? Opinie

thumbnail
Glukozamina – Skuteczne wsparcie dla stawów

Glukozamina – Skuteczne wsparcie dla stawów Glukozamina to jeden ze składników, który odgrywa istotną rolę w przypadku bólu i niesprawności, które związane są ze zwyrodnieniami stawów. Ciekawostką jest fakt, że tak samo, jak wielu ma ona swoich zwolenników, którzy doceniają …

Glukozamina – Skuteczne wsparcie dla stawów

Shopping Cart
Dołącz do listy oczekujących Poinformujemy Cię, gdy produkt znów będzie dostępny. Podaj poniżej swój adres e-mail aby otrzymać powiadomienie o dostępności produktu.
Scroll to Top