Naturalny sposób na wzmocnienie i regenerację jelit

glutamina na choroby jelit

Naturalny sposób na wzmocnienie i regenerację jelit

Jelita pełnią w ludzkim organizmie niezwykle istotną rolę. Z jednej strony biorą udział w procesach trawienia i wchłaniania pokarmów. Z drugiej strony stanowią niezwykle istotną barierę ochronną, która nie pozwala na przenikanie toksyn i drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu. Trzecia sprawa to taka, że jelita odgrywają bardzo istotną funkcję immunologiczną. To miejsce, w którym cały proces ochrony organizmu dopiero się zaczyna. Na dobrą kondycję jelit wpływa wiele różnych czynników. Wśród nich znajduje się między innymi glutamina. Jak pomaga ona zabezpieczyć i zregenerować jelita? Jak działa i jakie ma znaczenie?

Glutamina jest jednym z licznych aminokwasów o charakterze endogennym. Aminokwasy endogenne to takie, które nasz organizm produkuje samodzielnie. Wykorzystuje je do syntezy białek i stymulowania syntezy wielu innych substancji, których obecność jest ważna i znacząca dla organizmu. Badania wykazują, że glutamina stanowi 50 – 60% puli wolnych aminokwasów.

Niestety, jego produkcja nie jest w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb organizmu. Szacuje się, że 60% glutaminy, która znajduje się we wnętrzu organizmu to ta wyprodukowana samodzielnie, a 40% to ta, która została dostarczona z pożywieniem.Biorąc pod uwagę fakt, że zapotrzebowanie na glutaminę jest stosunkowo wysokie, a jej produkcja nie jest mu w stanie sprostać, to koniecznym się staje suplementowanie jej w codziennej diecie.

Jakie produkty pomagają uzupełniać glutaminę w organizmie?

Suplementowanie glutaminy jest skuteczne w momencie, gdy spożywa się odpowiednie ilości produktów spożywczych, które są w nią bogate. Jako aminokwas, znajduje się w zasadzie w wielu produktach. Jednak nie wszystkie w takim samym stopniu pomogą w jego uzupełnieniu. Największe ilości glutaminy są oczywiście w produktach wysokobiałkowych.

Na uwagę zasługuje więc:

  • Wołowina
  • Drób
  • Wieprzowina
  • Dziczyzna
  • Jajka
  • Mleko
  • Przetwory mleczne
  • Tofu
  • Ryż
  • Kukurydza
  • Brokuły
  • Szparagi

Ich stosunkowo częste spożywanie jest doskonałym sposobem na zabezpieczenie jelit, ich regenerację i wsparcie.

zapalenie jelit - wsparcie glutaminy

Jelita – centrum odporności i ważny etap trawienia

Układ odpornościowy i układ trawienny łączą ze sobą jelita. Jelita to przedostatni etap na drodze trawionego pokarmu. Po zakończeniu podróży przez jelita cienkie pokarm wędruje do jelita grubego, a stamtąd jest już wydalany na zewnątrz. Co prawda, nie jest już wtedy pokarmem, a jedynie tym, co z niego zostało. W jelitach cienkich dochodzi do istotnego etapu resorpcji wody i wchłaniania składników odżywczych z papki pokarmowej, która się w nich znajduje. Dla zwiększenia skuteczności tego procesu jelita wyposażone są w wystające do wnętrza kosmyki, zwane kosmkami jelitowymi. Dzięki nim zwiększa się powierzchnia wchłaniania, a jelita mogą działać znacznie efektywniej.

Kosmki są stosunkowo delikatne i mogą ulegać różnorodnym uszkodzeniom. Jelita stanowią również bardzo ważną barierę. Jeżeli prawidłowo funkcjonują, nie dopuszczą, by do krwi dostały się substancje toksyczne lub drobnoustroje chorobotwórcze. W pełnieniu tej funkcji bariery bardzo duże znaczenie odgrywają bakterie jelitowe, które biorą udział w zwalczaniu szkodliwych drobnoustrojów i tworzą na ścianie jelit szczególny film ochronny.

Trzecia funkcja, która poniekąd łączy się z tą filtracyjną – to funkcja odpornościowa. Jelita dbają bowiem nie tylko o to, by ochronić organizm przed przenikaniem toksyn, ale uczestniczą również w procesach immunologicznych. Stanowią źródło wszelkich działań ochronnych organizmu, a ich prawidłowe funkcjonowanie jest warunkiem również prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Z uwagi na opisane powyżej funkcje, troska o jelita wydaje się nie tylko uzasadniona, ale wręcz konieczna. Jak zatem glutamina możne tu pomóc?

Wpływ glutaminy na stan i zdrowie jelit

Glutamina odgrywa bardzo ważną rolę w procesie regenerowania i wzmacniania jelit. Z jednej strony pomaga w zachowaniu integralności błony śluzowej jelita, co wpływa na zmniejszenie ich przepuszczalności szczególnie pod względem przepływu toksyn i patogennych drobnoustrojów. Ważnym aspektem jej działania jest również to, że zapobiega atrofii kosmków jelitowych, co jest poważną i bardzo dokuczającą dolegliwością. Wpływ, jaki ma glutamina na jelita znany jest już od kilkunastu lat, a badania nieustannie trwają i są pogłębiane. Dzięki temu można znacznie lepiej poznać sposób jej działania oraz uzyskiwane za jej pomocą wyniki. A te są bardzo obiecujące. Okazuje się bowiem, że glutamina ma bardzo pozytywny wpływ na leczenie chorób jelit, które wiążą się z ich stanem zapalnym.

Stany zapalne, które rozwijają się we wnętrzu organizmu, mogą nieść ze sobą bardzo negatywne skutki. W skrajnych przypadkach niektóre z nich mogą nawet stać się przyczyną wystąpienia zmian nowotworowych. Z tego też względu zwalczanie tego rodzaju problemów zdrowotnych ma istotne znaczenie. Badania wykazały również, że glutamina może się sprawdzić w przypadku osób, które cierpią z powodu Zespołu Jelita Drażliwego. W ich przypadku aminokwas ten bezpiecznie i stosunkowo skutecznie łagodzi główne dolegliwości, które występują przy tym schorzeniu.

Osoby cierpiące na nowotwory, które poddawały się chemioterapii, również powinny rozważyć suplementację glutaminą po zakończeniu terapii. Bardzo często skutkiem ubocznym chemioterapii jest właśnie uszkodzenie jelit. Przyjmowanie glutaminy działa osłonowo, zabezpieczająco i regenerująco, co również pomaga chorym w ich powrocie do zdrowia. Glutamina, poprzez pozytywny wpływ na jelita, wpływa na jakość ich pracy, a co za tym idzie za jakość wchłaniania, które w ich obrębie zachodzi. Jednocześnie pomaga w budowaniu prawidłowego środowiska bakteryjnego w jelitach, co wpływa na ich funkcję immunologiczną i zabezpieczającą. Glutamina przyjmowana również przed chemioterapią pozwala zabezpieczyć jelita przed destrukcyjnym działaniem przyjmowanych leków, co nieco łagodzi przebieg terapii, zmniejsza nieco skutki uboczne i powoduje, że całość terapii jest nieco mniej uciążliwa.

Leczenie nieszczelnego jelita

Warto również wspomnieć, że glutamina pomaga w procesie leczenia nieszczelnego jelita. To poważne schorzenie, które może stać się przyczyną wystąpienia wielu poważnych chorób autoimmunologicznych, ale nie tylko. Na tym podłożu może się również rozwinąć choroba Hashimoto, zapalenie stawów i problemów skórnych. W tym temacie należy również dodać, że glutamina jest głównym źródłem energii, której potrzebują komórki jelita cienkiego i to również wpływa na jej skuteczność w leczeniu nieszczelnego jelita, a efektem jej przyjmowania jest znacznie mniejsza przepuszczalność jelit.

Co ważne, glutamina jest produktem naturalnym, produkowanym przez człowieka i dostępnym w wielu popularnych produktach spożywczych. Niestety naturalne dostawy mogą być w niektórych okolicznościach niewystarczające, stąd właśnie pojawia się potrzeba suplementacji. Suplementacja pomoże uzupełnić braki, a przy tym poprawi jakość funkcjonowania jelit, związanego z nimi układu pokarmowego oraz odpornościowego.

Czy glutaminą uszczelnia jelita?

Glutamina pomaga w zachowaniu ciągłości błony śluzowej jelita i zapobiega zanikowi kosmków jelitowych. Dostarcza także energii komórkom jelita cienkiego, co poprawia skuteczność leczenia tzw. zespołu nieszczelnego jelita.

Ile l-glutaminy dziennie?

Zalecana dzienna dawka l-glutaminy zależy od konkretnej osoby i jej codziennej aktywności. Nie zaleca się jednak przekraczania 5g dziennie (przy czym trzeba pamiętać, że l-glutamina znajduje się także w wielu produktach spożywczych, które zjadamy na co dzień).

Czy l glutaminą jest szkodliwa?

L-glutamina przyjmowana w granicach zalecanej dawki nie ma żadnych skutków ubocznych. Jej suplementacja jest zatem zupełnie bezpieczna, dopóki stosowana jest zgodnie z zaleceniami np. producenta suplementu.

Po co jest glutaminą?

Glutamina wspiera układ immunologiczny (poprzez wkład w rozwój i namnażanie się komórek odpornościowych), wspomaga proces regeneracji jelit, a także przyspiesza gojenie się ran i usprawnia procesy komórkowe.


Źródła:

1. Tokarz-Deptuła B., Śliwa-Dominiak J., Adamiak M. i in. Bakterie komensalne a odporność  układu pokarmowego, oddechowego i moczowo-płciowego. Postepy Hig Med. Dosw, 2016;70: 599-609
2. Van der Sluis M., De Koning B.A., De Bruijn A.C. i in. Muc2-deficient mice spontaneously develop  colitis, indicating that MUC2 is critical for colonic protection.  Gastroenterology, 2006; 131:117 - 129
3. Kelly S., Talley N., Hansbro P. Pulmonary-intestinal cross- -talk in mucosal inflammatory  disease. Mucosal Immunol., 2012; 5: 7-18
4. Tilg H., Moschen A.R., Kaser B. i in. Obesity and the microbiota.  Gastroenterology 2009; 136: 1476
5. Fleissner C.K., Huebel N., Abd El-Bary M.M. i in. Absence of intestinal microbiota  does not protect mice from diet induced obesity. Br. J. Nutr. 2010; 104: 919–929
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1249059
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11822473/

Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.

mgr Wojciech Zamysłowski
mgr Wojciech Zamysłowski

Technolog żywności, specjalista wdrażania suplementów diety. Na co dzień pracujący w jeden z dużych firm produkujących suplementy diety i leki OTC. Odpowiedzialny za przygotowywanie receptur, instrukcji oraz norm produkowania suplementów diety. Swoją wiedzą i doświadczeniem wspomaga wiedzą i doświadczeniem na temat surowców i ekstraktów oraz ich praktycznego zastosowania w codziennej suplementacji.

Poznaj nasze produkty

TE WPISY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Projekt bez tytułu(11)
L-Glutamina – Właściwości niezastąpionego aminokwasu.

L-Glutamina – Właściwości niezastąpionego aminokwasu Glutamina jest naturalnie występującym aminokwasem o wielu bardzo pożądanych i dobroczynnych właściwościach. Jej zalety są zróżnicowane i warto zapoznać się ze specyfiką jej działania. Jako aminokwas stanowi element budulcowy białka, który jest istotnym składnikiem każdego …

L-Glutamina – Właściwości niezastąpionego aminokwasu.

Tekst akapitu(2)
L-Glutamina – wszechstronne wsparcie dla odporność i sprawności

L-Glutamina – wszechstronne wsparcie dla odporność i sprawności Glutamina to jeden z dwudziestu dwóch aminokwasów endogennych. Oznacza to, że jest on produkowany samodzielnie przez organizm człowieka. Dla jego pozyskania nie jest konieczne dostarczanie go z zewnątrz. Bywa jednak tak, że …

L-Glutamina – wszechstronne wsparcie dla odporność i sprawności

Projekt bez tytułu(40)
Probiotyk – Kompleksowe wsparcie dla flory bakteryjnej jelit.

Probiotyk – kompleksowe wsparcie dla flory bakteryjnej jelit O probiotykach słyszy się już od bardzo dawna. Najczęściej ich temat pojawia się w kontekście różnego rodzaju antybiotykoterapii. Dzieje się tak dlatego, że dobre probiotyki pozwalają zabezpieczyć organizm przed negatywnym działaniem antybiotyków. …

Probiotyk – Kompleksowe wsparcie dla flory bakteryjnej jelit.

Shopping Cart
Dołącz do listy oczekujących Poinformujemy Cię, gdy produkt znów będzie dostępny. Podaj poniżej swój adres e-mail aby otrzymać powiadomienie o dostępności produktu.
Scroll to Top