03.09.2020
Chlorella SuperFood - Kompleksowe źródło zdrowia
Chlorella to alga, która należy do gromady zielenic. Jest specyficznym glonem, który cechuje się nie tylko właściwościami prozdrowotnymi, ale również ma niezwykle wysoką zawartość chlorofilu – roślinnego zielonego barwnika – co w świecie roślin stanowi dość duży ewenement. W wielu opracowaniach można znaleźć informacje, że chlorella jest multiwitaminą natury. Dzieje się tak dlatego, że jest źródłem dużej ilości witamin, głównie z grupy B i C, ale również minerałów i wielu innych składników odżywczych. Taki skład stanowi źródło jej dobroczynnych dla zdrowia właściwości.
Spis treści
Co to jest chlorella ?
Chlorella jest glonem, którego fachowe, botaniczne określenie to alga. Należy do gromady zielenic, jak już wspomniano. Jest organizmem bardzo specyficznym. Najbardziej popularnym gatunkiem chlorelli, występującym w naturze jest chlorella zwyczajna. Jest to glon jednokomórkowy o kulistym kształcie. Jej właściwości zdrowotne są bardzo zróżnicowane. Wspiera procesy odchudzania, zapobiega anemii, stanowi bardzo wartościowe uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej. Warto zapoznać się bliżej z jej właściwościami, cechami i zastosowaniem. Może się okazać rozwiązaniem bardzo wielu problemów zdrowotnych.
Jak działa ?
Chlorella wykazuje bardzo specyficzne działanie, które wpływa na poprawę ogólnej kondycji organizmu.Taki efekt można uzyskać poprzez poprawę funkcjonowania poszczególnych organów czy oczyszczenie organizmu z toksyn. Jej głównym działaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn. W dzisiejszych czasach, gdy na każdym kroku mamy do czynienia z metalami ciężkimi, antybiotykami czy innymi szkodliwymi substancjami, które znajdują się w powietrzu i jedzeniu, takie cykliczne oczyszczanie może się okazać zbawienne.
Ściany komórkowe glona mają zdolność wiązania toksyn i zatrzymywania ich w swoim obrębie. W efekcie transportowane są aż do jelita grubego, skąd są wydalane bez przedostawania się do krwi. Oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji jest bardzo ważnym krokiem na drodze do poprawienia samopoczucia i lepszego zdrowia. Chlorofil roślinny, który w chlorelli znajduje się w bardzo dużych ilościach, ma bardzo dobry wpływ na poprawę jakości krwi. Jego przyjmowanie wpływa na przyspieszenie gojenia ran, wzmacnia odporność i neutralizuje nieprzyjemny zapach, który niekiedy wydostaje się z ciała.
Zastosowanie chlorelli
Z uwagi na specyfikę działania, główne zastosowanie chlorelli to oczyszczanie organizmu. I nie chodzi tu wyłącznie o jej zdolność do wiązania toksyn w ścianach komórkowych, ale również o zdolność oczyszczania ludzkiej wątroby z toksyn, ale też z metali ciężkich, pestycydów czy alkoholu.Jej specyficzne właściwości powodują, że usuwa ona nieprzyjemny zapach z ust oraz neutralizuje brzydki zapach wydzielanego potu.
Na uwagę zasługuje fakt, że chlorella ma bardzo duży wpływ na produkcję leukocytów. To komórki odpornościowe, które wzmacniają organizm i odgrywają istotną rolę w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami, jak wirusy i bakterie. W efekcie chlorella wpływa również na wzrost odporności osoby, która systematycznie ją przyjmuje.Chlorella może być stosowana również jako składnik preparatów do gojenia ran, ponieważ istotnie to gojenie przyspiesza i usprawnia. Stosuje się ją przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga również w leczeniu stanów zapalnych.
Warto rozważyć jej wdrożenie w sytuacji, gdy pojawiają się problemy z:
Chlorella jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które wykonują wytężoną pracę umysłową (uczą się, studiują lub pracują „umysłowo”). Może być stosowana przez tych, którzy chcą poczuć się młodziej – poprawia kondycję psychiczną i fizyczną. Jednocześnie jest też zalecana kobietom w ciąży z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego oraz bogactwo witamin (głównie B12) i minerałów. Wysoka zawartość żelaza powoduje, że może pełnić ważną funkcję w profilaktyce anemii u kobiet w ciąży. Chlorellę należy wdrożyć w przypadku osób, które są na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ stanowi istotne źródło białka, którego suplementacja w tych dietach jest bardzo ważna i ma znaczenie dla ogólnego samopoczucia.
Poznaj nasze produkty
Chlorella dawkowanie, czyli ile i kiedy przyjmować
Dawkowanie chlorelli powinno być uzależnione od kilku czynników. W pierwszej kolejności trzeba wziąć pod uwagę rodzaj preparatu (chlorella jest dostępna w różnych postaciach), zapotrzebowanie organizmu oraz zalecenia lekarza. Na rynku dostępne są różne odmiany: chlorella w tabletkach, chlorella w proszku, ale również chlorofil do picia.
Każdy suplement wyposażony jest w ulotkę producenta. W ulotce tej jest opisany sposób przyjmowania i dawkowania preparatu, którego to sposobu trzeba bezwzględnie przestrzegać. To sposób na zabezpieczenie siebie przed ewentualnymi negatywnymi następstwami przedawkowania. W ulotce powinny być też informacje związane właśnie z przedawkowaniem i zawartych tam porcji należy koniecznie unikać.
Można również zwrócić się do lekarza. Jego doświadczenie i wiedza też mogą się okazać bardzo pomocne przy określaniu właściwej dawki dla danego pacjenta. Warto przy tym pamiętać, że suplementacji chlorellą powinno towarzyszyć wzmożone spożywanie wody.Szacuje się, że podaż wody powinna się zwiększyć o mniej więcej 0,5 litra dziennie.
Popularne kategorie suplementów
Właściwości Chlorelli
Najważniejszą spośród właściwości chlorelli jest jej bogactwo w witaminy, substancje odżywcze i różnorodne minerały, które są łatwo przyswajalne dla człowieka i szybko dostępne. Dlaczego tak się dzieje? W chlorelli występują one w postaci w zasadzie gotowej do przyjęcia. To oznacza, że organizm nie musi wkładać wiele wysiłku w to, by pobrać je z przyjmowanej algi i wykorzystać dla swoich potrzeb.
Jakie składniki znaleźć można w chlorelli?
Ciekawym składnikiem, który występuje wyłącznie w chlorelli, jest CGF, czyli Chlorella Growth Factor. Jest to czynnik, którego działanie można przyrównać do działania hormonu wzrostu. Wpływa na szybkie namnażanie się chlorelli, jej regenerację i odbudowę. Przyjmowany w suplemencie wpływa również na regenerację komórek człowieka. W efekcie ten najbardziej podstawowy budulec staje się zdrowszy i silniejszy, a to powoduje, że człowiek czuje się zdrowiej i młodziej. CGF ma również działanie antyoksydacyjne co ma znaczenie przy profilaktyce antynowotworowej.
Chlorella efekty - jakie są rezultaty jej przyjmowania
Regularne przyjmowanie chlorelli skutkuje dużo lepszym samopoczuciem. Organizm jest oczyszczony, odżywiony i zregenerowany. Osoba, która systematycznie korzysta ze wsparcia chlorelli, ma jaśniejszy umysł, łatwiej jej się skoncentrować i ma mniejsze problemy z pamięcią.
Oczyszczenie organizmu powoduje, że jest on silniejszy, zdrowszy i znacznie łatwiej jest mu się bronić przed infekcjami i stanami zapalnymi. Ponadto, jak wspomniano, chlorella stymuluje produkcję leukocytów, w te również podnoszą odporność organizmu. Efektem stosowania chlorelli jest więc silniejszy i mniej podatny na choroby organizm.Jeśli stajemy więc przed dylematem chlorella czy spirulina ( a zależy nam na oczyszczeniu) powinniśmy wybrać chlorellę. Spirulina wpłynie bardziej na podniesienie odporności i dostarczenie bardziej kompleksowo składników odżywczych.
W przypadku kobiet w ciąży wegetarian i wegan, przyjmowanie chlorelli to sposób na zapobieganie anemii i niedoborom innych substancji odżywczych. Kobiety w ciąży mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy, ponieważ muszą się „dzielić” z rozwijającym się potomstwem. Bogactwo tych substancji powoduje, że ani dziecku, ani matce niczego nie brakuje. Jeżeli zaś chodzi o wegan i wegetarian, to ich dieta, w której nie ma białka zwierzęcego, wymaga wzmożonej suplementacji właśnie białkowych elementów. Chlorella sprawdza się tu doskonale, głównie ze względu na obecność różnorodnych aminokwasów, które są łatwo przyswajalne i szybko mogą zostać wykorzystane przez organizm.
Występowanie chlorelli
Chlorella, jak wspomniano wcześniej, jest to alga z gromady zielenic. Tego rodzaju organizmy lubią środowisko mokre i wilgotne. Można je więc spotkać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. Poza głównym środowiskiem może również występować w ziemi, korze, a czasem nawet we wnętrzu innych organizmów żywych.
Rośnie jednak głównie w wodach słodkich, w zbiornikach zlokalizowanych na Dalekim Wschodzie. Ludność azjatycka od lat docenia jej zdrowotne właściwości. Jednak jej zastosowanie jako pożywienia odkryto dopiero w XX wieku naszej ery, a dopiero w XXI wieku je oficjalnie ogłoszono. Do tej pory była ona stosowana i użytkowana wyłącznie przez wspomnianych Azjatów. Jest to zrozumiałe, jeżeli weźmie się pod uwagę fakt, że to właśnie medycyna azjatycka, a dokładniej chińska, jako pierwsza zwróciła się w stronę naturalnych substancji i produktów roślinnych.
Skutki uboczne przyjmowania chlorella - czy warto ?
Jak każdy suplement, tak i chlorella może nieść ze sobą różnorodne skutki uboczne. W efekcie jej zdrowotne właściwości zostaną przytłumione przez działania niepożądane. Skutki uboczne występują najczęściej przy przedawkowaniu lub zbyt długim przyjmowaniu preparatu. Na co zwracać uwagę i jakie są możliwe skutki uboczne? Warto się z nimi zapoznać. Bardzo rzadko pojawia się reakcja alergiczna. Zasadniczo chlorella jest bardzo dobrze tolerowana i nie wywołuje tego rodzaju objawów, jednak trzeba się liczyć z tym, że mogą one wystąpić.
Pojawić się może efekt światłouczulający, ale to wyłącznie u tych osób, które już wcześniej były na światło wrażliwe. Do tego dołączyć mogą:
Warto jednak podkreślić, że są to bardzo rzadkie zjawiska i w krótkim czasie ustępują samoistnie.
Chlorella - przeciwwskazania przyjmowania
Wśród głównych przeciwwskazań do stosowania chlorelli pojawia się karmienie piersią, młody i podeszły wiek pacjenta.Tego rodzaju suplementy nie powinny być przyjmowane w okresie karmienia, ponieważ trudno określić poziom ich przenikania do mleka matki, a w efekcie ilość przyjmowanego suplementu przez małe dziecko. Małe dzieci i osoby starsze mają też nieco inną strukturę odpornościową i nieco inną wrażliwość organizmu, dlatego suplementowanie chlorellą może się okazać w ich przypadku szkodliwe.
Dla zachowania bezpieczeństwa warto każde planowane suplementowanie skonsultować z lekarzem. To z pewnością pomoże uchronić przed negatywnymi skutkami. Warto jednak pamiętać, że ogólnie, opinie o chlorelli są bardzo pozytywne, a negatywne zjawiska zdarzają się bardzo rzadko.
Z czym nie łączyć chlorelli?
Nie zaleca się łączenia Chlorelli z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ w przeciwieństwie do farmaceutyków, Chlorella powoduje zwiększenie krzepliwości krwi (ponieważ jest źródłem witaminy K).
Czy Chlorella może zaszkodzić?
Chlorella, podobnie jak inne składniki, mogą wywoływać skutki uboczne. W przypadku chlorelli występują one rzadko (zazwyczaj po przekroczeniu zalecanej dawki lub zbyt długim przyjmowaniu suplementu i obejmują biegunki lub wzdęcia.
Kiedy najlepiej brać Chlorelle?
Sugerujemy, aby Chlorellę spożywać podczas posiłku, popijając wodą. Ponadto zalecamy, aby w czasie suplementacji zwiększyć ilość wypijanej wody o mniej więcej 0,5 litra dziennie.
Z czego jest Chlorella?
Chlorella jest glonem, a jej nazwa botaniczna to alga. Należy do gromady zielenic. Występuje w wodach słonych i słodkich, a czasami także w ziemi, korze oraz wnętrzu żywych organizmów.
Źródła:
- Venkataraman LV. Spirulina platensis (Arthrospira): physiology, cell Biology and biotechnology. J Appl Phycol 1997;9:295-6.
- Fradique M, Batista AP, Nunes MC, Gouveia L, Bandarra NM, Raymundo A. Incorporation of Chlore/la vulgaris and Spirulina maxima biomass in pasta products. Part 1: preparation and evaluation. J Sei Food Agric 2010;90: 1656-64
- Lorenz RT, Cysewski GR. Commercial potential for Haematococcus microalgae as a natural source of astaxanthin. Trends Biotechnol 2000;18:160-7.
- Singh S, Kate BN, Banerjee UC. Bioactive compounds from cyanobacteria and microalgae: an overview. CRC Crit Rev Biotechnol 2005;25:73-95.
- Spolaore P, Joannis-Cassan C, Duran E, Isambert A. Commercial applications of microalgae. J Biosci Bioeng 2006; 101 :87-96.
- Walker TL, Purton S, Becker DI<, Collet C. Microalgae as bioreactors. Plant Cell Rep 2005;24:629-41
- Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P. Czy warto jeść algi? Med Rodz 2018; 21(1A): 72-79. DOI: https://doi.org/10.25121/MR.2018.21.1A.72
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000882/
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.