24.08.2021
Skuteczne wzmacnianie odporności z moringą
Długotrwały stres, niewielka ilość snu, czy źle skomponowana dieta – to tylko niektóre czynniki wpływające na obniżenie naturalnej odporności organizmu. Konsekwencją tego są infekcje oraz choroby, które mogą prowadzić do poważniejszych powikłań. Dlatego tak istotne jest wspomaganie układu immunologicznego oraz zdrowe odżywianie przy zastosowaniu składników takich jak moringa. Jak stosowanie moringi wpływa na odporność?
Rolą układu odpornościowego, zwanego także układem immunologicznym, jest ochrona organizmu przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy wychwytuje drobnoustroje chorobotwórcze i pomaga pozbyć się ich z organizmu. Działanie mechanizmów obronnych oraz ich skuteczność jest uzależniona od wielu czynników, w tym przede wszystkim uwarunkowań genetycznych, stylu życia, wieku oraz ogólnej kondycji zdrowotnej. Największym ryzykiem oddziaływania szkodliwych antygenów jest przewód pokarmowy. Dlatego należy zadbać o przyjmowanie takich składników diety, które wykazywałyby działanie przeciwutleniające i ochronne.
Spis treści
Dlaczego odporność ulega osłabieniu?
Osłabienie odporności wynika najczęściej z powodów wtórnych, co oznacza, że ustępuje zwykle wtedy, gdy eliminuje się szkodliwą przyczynę. Może być wynikiem leczenia immunosupresyjnego, a więc takiego, które osłabia działanie układu odporności (radioterapia, immunoterapia). Dochodzi do niej także wskutek zakażeń wirusami, bakteriami oraz pasożytami. Do zaburzeń w pracy działaniu odporności dochodzi także na skutek mniej skomplikowanych przyczyn – z powodu niedoborów snu, nieróżnorodnej diety, zbyt małej ilości ruchu oraz nadmiaru używek, a w szczególności nikotyny.
Organizm najczęściej wysyła wiele sygnałów ostrzegawczych, świadczących o nieprawidłowościach pojawiających się w pracy układu odpornościowego. Szczególny niepokój powinny więc wzbudzić objawy typu: afty i infekcje w jamie ustnej, opryszczka, dłuższe niż zwykle gojenie się ran, a także niestrawność i inne zaburzenia układu pokarmowego.
Jak zadbać o wysoką odporność?
Istnieje wiele naturalnych sposobów, dzięki którym można wzmacniać swoją odporność każdego dnia. Wiele z nich wiąże się z podejmowaniem regularnych czynności, które stanowią nieuciążliwe nawyki. Stosowanie się do nich wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga poprawić ogólne samopoczucie:
1. Zdrowy sen
Wielu ludzi nie uświadamia sobie, jak ważny dla zdrowia jest zdrowy sen. W trakcie jego trwania organizm regeneruje się i wspiera poprawę skuteczności limfocytów T, odpowiedzialnych za eliminowanie patogenów. Zbyt mała ilość snu obniża znacząco odporność organizmu i powoduje, że jest on znacznie bardziej narażony na infekcje.
2. Higieniczny tryb życia
Każdego dnia dotykamy wielu powierzchni, które mogą być nośnikiem drobnoustrojów chorobotwórczych. Należy więc pamiętać o systematycznym myciu rąk za pomocą ciepłej wody i mydła. Warto też zadbać o odkażanie powierzchni takich jak klawiatura (komputera, telefonu), klamki oraz włączniki światła.
3. Aktywność fizyczna
Podejmowanie regularnego wysiłku w formie ćwiczeń pobudza układ odpornościowy do działania i minimalizuje zagrożenie związane z rozwojem infekcji. Już 30 minut ćwiczeń dziennie może zwiększyć ilość komórek, które funkcjonują w pierwszej i drugiej linii obrony organizmu. Powoduje także zwiększenie stężenia przeciwciał IgG oraz IgM we krwi.
4. Zdrowe odżywianie oraz moringa
Jakość diety oraz jej zawartość wpływają na wiele aspektów związanych ze zdrowiem. Prawidłowo skomponowany jadłospis dostarcza do organizmu wartości odżywcze, dzięki którym znacznie łatwiej zbudować wysoką odporność. Warto zwrócić uwagę także na korzystanie z pomocy tzw. superfood bogate w składniki o wyjątkowo korzystnych właściwościach. Dotyczy to szczególnie moringi, która wykazuje szczególną skuteczność w eliminowaniu szkodliwych substancji, zapewnianiu tarczy ochronnej przed drobnoustrojami i podnoszeniu wydajności układu immunologicznego.
Czy skład moringi jest bezpieczny?
Moringa określana jest także jako drzewo życia, ponieważ zawiera istotne witaminy, minerały oraz inne składniki cenne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W składzie moringi znaleźć można mikro- i makroelementy takie jak:
- Witamina A
- Witaminy z grupy B
- Witamina C
- Witamina E
- Witamina K
- Wapń
- Potas
- Żelazo
- Cynk
- Żelazo
W jaki sposób moringa poprawia odporność?
Składniki występujące w morindze wykazują działanie istotne dla naturalnego wzmacniania odporności. Wyrównują niedobór białka, którego niedobór mogłoby powodować zwiększone ryzyko infekcji. Wspiera funkcjonowanie najistotniejszych narządów w organizmie, pobudza wytwarzanie przeciwciał koniecznych dla ochrony przed infekcjami, neutralizuje negatywny wpływ wolnych rodników, przyspiesza gojenie się ran i wspiera produkcję przeciwciał.
Badania naukowe wskazują na to, że źródłem odpowiednio działającej odporności jest zdrowy układ pokarmowy. Szczególnie istotne są jelita, dlatego stosując zdrowe i pełnowartościowe składniki w diecie – takie jak moringa – dbamy o prawidłowy rozwój flory bakteryjnej, która jest podstawą równowagi immunologicznej dla całego organizmu.
Jakie właściwości kryje w sobie moringa?
Oprócz działania wspierającego funkcjonowanie odporności moringa kryje w sobie także inne zastosowania: poprawia kondycję włosów, wzmacnia serce, łagodzi przebieg astmy oraz menopauzy u kobiet, redukuje ryzyko związane z chorobami naczyniowo-sercowym.
Moringa jako ,,cudowne drzewo” lub też ,,drzewo długiego życia” pomaga zwalczać stres będący jedną z przyczyn osłabienia odporności. Moringa jest też źródłem cennych antyoksydantów i wspomaga naturalnie proces przemiany materii. W ten sposób organizm znacznie łatwiej może pozbyć się zbędnych oraz toksycznych składników
Jak dawkować moringę na poprawienie odporności?
Moringa nie jest podstawowym dla funkcjonowania organizmu czynnikiem, dlatego nie określono dziennych dawek dla jej stosowania. Najrozsądniej jednak będzie przyjmować dawkę zalecaną przez producenta. Na opakowaniu suplementów z moringą powinna znajdować się etykieta wskazująca zalecaną porcję dzienną oraz częstotliwość stosowania preparatu. Obecnie moringa występuje w kilku różnych postaciach: liści, proszku, herbaty oraz tabletek. Te ostatnie mają najbardziej przystępną formę oraz wysoką przyswajalność.
Naturalne podnoszenie odporności dzięki morindze
Moringa nie bez przyczyny nazywana jest drzewem życia – dostarcza do organizmu szereg kluczowych składników, w tym przede wszystkim witaminy oraz minerały niezbędne dla zachowania wysokiej odporności. Jako ,,superżywność” uznawana jest za jedną z najzdrowszych i najbardziej wartościowych dla organizmu składników naturalnych. Moringa stosowana na odporność w skuteczny sposób podnosi jej poziom i pomaga ustrzec się przed rozwojem groźnych infekcji, wirusów i bakterii. Włączenie moringi do codziennej diety jest efektywną metodą poprawy działania układu immunologicznego i przynosi wiele innych, istotnych dla zdrowia i samopoczucia korzyści.
Na co jest dobra moringa?
Moringa jest dobra na obniżoną odporność (spowodowaną np. długotrwałym stresem lub problemami ze snem), a także na polepszenie kondycji włosów, zniwelowanie objawów menopauzy czy astmy. Wykazuje również działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Czy warto pić Moringe?
Tak, moringa należy do tzw. superfoods, które posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Warto sięgnąć po nią zwłaszcza wtedy, gdy zmagasz się na co dzień ze stresem i potrzebujesz naturalnego wsparcia w trudniejszych momentach życia.
Czy moringa szkodzi?
Nie, w dotychczasowych badaniach nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych zażywania moringi. Pomimo tego, osoby zażywające leki na choroby przewlekłe, zawsze powinny skonsultować włączenie suplementu u swojego lekarza prowadzącego.
Czy moringa naprawdę odchudza?
Nie, żaden suplement nie „odchudza”, jednak moringa rzeczywiście może wspomóc Cię w procesie utraty wagi, m.in. poprzez poprawienie perystaltyki jelit oraz obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Źródła:
1. Schlegel-Zawadzka M, Barteczko M. Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe. Żywn Nauk Technol Jakość 2009, 4(65): 375-387
2. Kolanowski W, Mówińska W. Ocena jakości żywieniowej suplementów długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 obecnych na polskim rynku farmaceutycznym. Bromat Chem Toksykol 2006, 39(2): 155-164
3. Romeo J, Wärnberg J, Pozo T, Marcos A. Physical activity, immunity and infection. Proc Nutr Soc 2010, 69(3): 390-399
4. Mękal A, Tokarz-Deptuła B, Deptuła W. Wiek a komórki układu odpornościowego – wybrane dane. Geriatria 2011, 5: 134-138
5. Waszkiewicz N, Szulc A. Uszkodzenie odporności w przebiegu ostrych i przewlekłych zatruć alkoholem. Pol Merk Lek 2010, 29(172): 269-273
6. Schlegel-Zawadzka M, Barteczko M. Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 4(65): 375-387
7. https://file.scirp.org/Html/15-2700848_36451.htm
8. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.5325
Przedstawiony materiał ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.
Opis stanowi informację o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie dostępnych informacji w artykułach naukowych (PubMed, Scorpus, Elsevier), Internecie, prasie, książkach naukowych. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, że bardzo ważna jest zrównoważona i zbilansowana dieta. Nie przekraczaj zalecanej porcji dziennej, przechowuj suplement w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Zawsze czytaj etykiety, a na nich zalecenia i ostrzeżenia, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj stosowanie z lekarzem.