Suplementy z kurkumą - Jakie wybrać? Opinie
Kurkuma określana jako złoto Indii, jest znana ludzkości od ponad 2 tysięcy lat. Nazywana szafranem indyjskim i ostryżem długim, jest coraz powszechniej stosowana nie tylko w kosmetyce i kulinariach, ale i w formie suplementów diety. Tego typu preparaty bazują na terapeutycznej sile kurkuminoidów. Są to zawarte w kurkumie związki, które działają m.in. przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i antybakteryjnie. Jakie suplementy z kurkumą wybrać?
Spis treści
Właściwości kurkumy w suplementach diety
Ta kuzynka imbiru znana jako składnik nadający posiłkom niezwykłą, żółtą barwę, stanowi prawdziwą kopalnię cennych składników. Nie bez powodu znalazła tak szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym.
Podstawowy składnik kurkumy to kurkumina. Substancja ta odpowiada za pikantny smak i żółtą barwę przyprawy. Jest ceniona głównie za swoje właściwości prozdrowotne, takie jak:
Przy wyborze suplementu z kurkumą warto kierować się tym, czy w składzie znajduje się wyciąg standaryzowany na zawartość substancji czynnej. Im wyższa wartość tego elementu, tym skuteczniejsze działanie. Jest to znacznie lepszy wybór niż preparaty ze sproszkowanym surowcem.
Kurkuma: działanie przeciwcukrzycowe
Wykazano, że kurkumina może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jej działanie opiera się w tym przypadku na zwiększaniu wrażliwości tkanek na insulinę, poprawie glikemii i zmniejszeniu cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów u diabetyków. Może więc stanowić środek wspomagający przy leczeniu, poprawiając metabolizm glukozy i lipidów u chorych z cukrzycą typu 2.
Jest to substancja na tyle przebadana, że znajduje się w stanowisku ekspertów International Expert Panel (ILEP) na temat leczenia przeciwmiażdżycowego oraz hipolipemizującego.
Jak stosować kurkumę? Wybrane suplementy
Na co dzień można stosować kurkumę jako przyprawę do dań. Jednak w większych, standaryzowanych dawkach jest dostępna m.in. w formie suplementów diety jedno- lub wieloskładnikowych.
Dla poprawy absorpcji naukowcy zalecają spożywanie jej wraz z czarnym pieprzem (piperyną), który zwiększa przyswajanie kurkumy; zdrowymi tłuszczami, ponieważ jest rozpuszczalna w tłuszczach; a w przypadku potraw - w posiłkach o wysokiej temperaturze, gdyż zwiększa to rozpuszczalność kurkuminy.
W przypadku suplementów diety na szczególną uwagę zasługują preparaty łączące kurkumę z piperyną, czyli ekstraktem z czarnego pieprzu. Takie połączenie znacznie zwiększa przyswajalność tego cennego składnika.
Przeciwwskazania do stosowania kurkumy
Niestety nie każdy będzie cieszyć się zdrowotnym działaniem kurkumy. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży, ponieważ stosowana w większych dawkach może wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród. Do grupy ryzyka należą też osoby z kamieniami żółciowymi i niedrożnością dróg żółciowych.
Natomiast pacjenci stosujący leki przeciwcukrzycowe lub rozrzedzające krew, powinni skonsultować suplementację kurkumy z lekarzem (może nasilać działanie takich leków).
Odpowiada też za metabolizm alkoholu, utrzymanie stabilności błon komórkowych,czy procesy zapamiętywania i uczenia się.
Kiedy jeszcze warto sięgnąć po suplement z kurkumą?
Osoby, które chcą korzystać z pełni właściwości kurkumy, mogą stosować ją również pod postacią suplementu. Składnik ten jest skierowany m.in. do osób z cukrzycą oraz problemami żołądkowo-jelitowymi, np. z chorobą zapalną jelit, niestrawnością, zapaleniem trzustki, nowotworami układu pokarmowego.
Suplementować mogą ją również osoby w podeszłym wieku - cierpiące na zapalenia kości, mięśni, reumatoidalne zapalenie stawów. Otóż związki kurkumy w połączeniu z tradycyjną farmakoterapią mają potencjał, aby zwiększać efektywność leczenia, eliminować ból i zwiększać zakres ruchu.
Ze względu na właściwości ochronne na wątrobę i wspierające trawienie tłuszczów, suplement z kurkumą sprawdzi się też przy odchudzaniu. Inne częste zastosowania kurkumy sprowadzają się do zażywania jej w formie wsparcia przy anemii (jest bogata w żelazo), przeziębieniu (działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie), czy przy dolegliwościach w jamie ustnej (uśmierza ból, przyspiesza gojenie i zmniejsza produkcję płytki nazębnej).
Poza tym zgodnie ze źródłami naukowymi, kurkuma może wpływać na wzrost i rozwój komórek nowotworowych m.in. ograniczając ryzyko przerzutów i redukując procesy tworzenia nowych naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym. Istnieją publikacje, wedle których może chronić przed wystąpieniem nowotworów - zwłaszcza układu trawiennego, choć wymaga to dalszych badań.
Źródła:
- S. Przybylska, Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2015, t. 96, nr 2, s. 414-420.
- J. Wierońska, Kurkuma – roślinne panaceum, „Wszechświat”, 2017, t. 118, nr 4-6, s. 117-125.
- M. Nagpal, S. Sood, Role of curcumin in systemic and oral health: An overview, "Journal of Natural Science, Biology and Medicine", nr 4 (1) 2013.
- Chuengsamarn S, Rattanamongkolgul S, Luechapudiporn R, Phisalaphong C, Jirawatnotai S. Curcuminextract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2012; 35(11): 2121-2127.